Denne lille oase af en sø i udkanten af Rønne er en del af det rekreative tilbud “Den Grønne Ring”, som er en sammenhængende terrænsti hele vejen rundt øst om Rønne. Snorrebakkesøen byder på et rigtig fint fugleliv, kortere vandreture, lystfiskeri og en smuk natur lige op af byområdet. Et udpluk af billeder fra mine ture ved søen, kan du se ved at klikke her.
Snorrebakkesøen i Rønne er et yndet sted for mine daglige spadserture, som ofte besøges, når jeg har lidt travlt. Søen ligger ca. 1,5 km fra, hvor vi bor – og selve turen rundt om søen er også ca. 1,5 km lang. Hele turen kan derfor klares på under tre kvarter, hvilket er perfekt til dage, hvor tiden er lidt knap.
Turen omkring søen er er rigtig fin, og det er lidt af en luksus, at der findes sådan et dejligt sted så tæt ved byen. Området er stille og fredeligt. Kun lige på den strækning, hvor man går langs Ringvejen, høres støjen fra trafikken. Ellers fornemmer man ikke, at området ligger ved siden af Rønne by.
Der går en sti hele vejen rundt om søen, og et par steder undervejs er der etableret hyggelige gangbroer, som snoer sig ind under træerne. Man kan også vælge at tage et smut op ad bakken, hvor der er en flot udsigt ud over både søen og byen. I og med at ruten ikke er længere, har vi også ofte ungerne med. De elsker at lege ved den lille bæk, som ligger i den sydlige ende af søen. Der er også flere steder, hvor der er sat borde og bænke op, hvor vi kan hygge os med lidt medbragt mad og kaffe.
Om Snorrebakkesøen
Ligesom mange andre af øens søer, er Snorrebakkesøen i Rønne opstået efter, at der blev gravet i undergrunden. I denne sø blev der tidligere gravet efter kaolin, som blev brugt i produktionen af porcelæn. Snorrebakkesøen er en del af en godt 3 km lang og godt 200 meter bred bræmme øst for Rønne, hvor granitten pga. klimatiske forhold er omdannet til kaolin. Ren kaolin er et hvidt, blødt mineral, som kaldes kaolinit eller porcelænsjord.
Den bornholmske kaolin har blandt andet været brugt af den Kongelige Porcelainsfabrik (i dag Royal Copenhagen), som blev oprettet i 1775. Den danske konge ønskede en produktion af fornemt porcelæn, som kunne bruges til gaver. Derfor blev der udsendt folk til Bornholm for at lede efter kaolin. Samme år som den Kongelige Porcelainsfabrik blev etableret, fandt man porcelænsjord ved Snorrebakken. Procelænsjorden blev brugt helt frem til 1881, hvor man stoppede med at bruge bornholmsk kaolin i porcelænsproduktionen. I dag er alle de tidligere kaolingrave fyldt op med vand.
Den Grønne Ring, fugleliv og lystfiskeri
Alle de tidligere udnyttede Kaolingrave omkring Rønne er i dag forbundet af den såkaldte grønne ring. Den grønne ring er en sammenhængende terrænsti hele vejen rundt øst om Rønne, hvor udgangspunktet f.eks. kan være Antoinette Stranden og Blykobbe Plantage. Det rekreative tilbud, som ringen byder på, er både til glæde for gående,løbende, ridende, cykelmotionister og dem, som kører på mountainbike.
Ved Snorrebakkesøen er der også et rigtig fint fugleliv. Om vinteren er søen et fast tilholdssted for Taffeland, Gråand, Knopsvane og Sølvmåger. I foråret og efteråret, hvor det er træktid, kan også opleves større flokke af Troldænder.
Til min overraskelse er søen også ganske velegnet til lystfiskeri. Jeg troede faktisk slet ikke, at der fandtes så mange forskellige slags fisk i så lille og kunstig en sø. Men her er både gedder, aborrer, suder, karper, karusser og ål. I perioden mellem den 1. august og 30 september kan der også fanges krebs. Al fiskeri kræver gyldigt lystfiskertegn, ligesom det kun må foregå med stang, snørre og lette håndredskaber. At der er de her fiskemuligheder ved Snorrebakkesøen er ret nyt for mig. Jeg tænker, at det kalder på, at vi tager ungerne med derud på fisketur, når vejret igen begynder at blive lunere.
Turinfo
Turlængde: 1,5 km, Tid: ca. 20 minutter, jævnt terræn, kan gås med barnevogn, kort og rute