Blykobbe Plantage er et større skovområde, som ligger i udkanten af Rønne. I daglig tale kaldes området også for Nordskoven eller Sandflugtsskoven. Den er 214 ha, og strækker sig langs kysten fra Rønne nord til Sorthat-Muleby. Plantagen er et skønt sted og velbesøgt af især mange lokale. Det kan jeg godt forstå, da jeg selv er en af dem, som kommer her rigtig ofte.
I dette indlæg kan du læse om Blykobbe Plantage i Rønne – om områdets seværdigheder og alt det, som skoven har at byde på. Det visuelle indtryk af plantagen kan du få fra nogle af de billeder, som jeg tager, når jeg besøger området. Billederne kan du se ved at følge dette link.
Blykobbe Plantage byder på rigtig mange muligheder, hvad enten man interesserer sig for natur, motion, vandring, badning, lege, cykling, hundeluftning, tage på skovtur eller udforskning af historiske fortidsminder. I skoven er der ligeledes muligheder overnatning på både camping, hotel eller i shelter. Og så grænser området ned til den skønne og populære lavvandede badestrand Antoinette Stranden.
I udkanten af området mod Rønne ligger Nordskovens Camping, ligesom skoven også huser Blykobbe Efterskole. Efterskolen ligger i en flot bygning midt i skoven, og var tidligere i starten af 1900-tallet et tuberkulose sanatorium. Traktørstedet Villa Nova, som du kan læse om længere nede i indlægget, har også til huse i plantagen.
Friluftsliv
Skoven byder på et bredt udbud af muligheder for motion – her er både vandreruter, løberuter og et sundhedsspor. Ruterne udgår fra Antoniettevej, hvor du finder informationstavler med kort over ruterne samt tabel til at regne dit kondital ud.
Hunde er velkomne i skoven, men skal være i snor. Dog er der ved Rosmannevej etableret en såkaldt hundeindgang og friløbshegning, hvor hundene kan slippes løs. I den sydlige del af plantagen er der ligeledes et mindre område, som er hundeskov. Her kan hunden ligeledes luftes uden snor.
Rundt omkring i plantagen er der borde og bænke, og her er masser af muligheder for en skøn picnic. Her kan det nyere shelter i den nordlige ende af skoven også være et godt sted for en familieudflugt. Det fine shelter ligger i øvrigt tæt på en dejlig naturlegeplads, hvor ungerne kan tumle og lege i skoven.
Kort om plantagens historie
Blykobbe Plantage i Rønne er et skovområde, og er en del af et tidligere sandflugtsområde. Derfor hører man også nogle gange plantagen refereret til som Sandflugtskoven.
Grunden til at skoven blev plantet i starten af 1800-tallet, skyldtes at området var meget sandholdigt. Det betød, at når det blæste, føg sandet over i avlsjorden i de omkringliggende områder med ødelagte afgrøder til følge. De daværende bøndere bar dog selv en del af skylden for dette. Mange af bønderne brugte jorden til deres kreaturer pga. jordens dårlige kvalitet. Det betød, at de vækster som faktisk kunne gro naturligt i området, blev spist af dyrene.
I 1819 startede Sandflugtskommisær Peder Dam Jespersen beplantningen af skoven op, og den sluttede i 1846. Dam Jespersen ledede også etableringen af Hasle Lystskov, som går i forlængelse af Blykobbe Plantage. Mange af de træer, som man i dag ser i skoven, nedstammer fra frø, som Dam Jespersen havde på sit eget høloft.
Jeg kan anbefale at læse mere om Peder Dam Jespersen og hans arbejde med sandflugtskoven på InfoBornholms hjemmeside her. Det er en interessant historie med mange sjove anekdoter.
Naturen i skoven – planter, træer, dyr og undergrund
De mest karakteristiske naturtræk er strandbredden på Antoinette stranden. Stranden er bred, og der er ikke mange klitter. Blykobbe Å, som ligger i den nordvestlige del af plantagen er også interessant. Den er omgivet af askemose, hvor der findes et mindre område med almindelig månerude, som er ret sjælden i Danmark.
Skovens træer og planter
Plantagens skov består hovedsageligt af nåle- og løvtræer. I dag drives området med naturnær skovdrift. De gamle bevoksninger med skovfyr ved Sandegårdsvej er plantet i 1800 tallet, og regnes derfor som særlig værdifulde. Således er den del af skoven også fredet. I den sydlige del af plantagen, hvor der ikke er meget næring i jordbunden, vokser birk og forskellige nåletræer som skovfyr og sitkagran. Enkelte steder vokser der også contortafyr og weymouthfyr, som ikke ses så ofte i danske skove. Endelig vokser der også bøg og eg i skoven. De findes i den nordlige ende, hvor jordbunden er mere frodig. Omkring Blykobbe Å ses endvidere et område med ask og rødel.
I skovbunden vokser der almindelige planter som anemone og stor fladstjerne. Af mere usædvanlige arter kan nævnes orkideen tyndakset gøgeurt, som visse steder i plantagen er så talrig, at den ligefrem er tæppedannede. I nærheden af Prinsekilden findes en mindre bestand af almindelig månerude, som trods navnet er temmelig ualmindelig i Danmark. Skoven er også lidt af et herligt spisekammer. Du kan blandt andet finde spiselige skovsyre og brombær. Ved Blykobbe Å er der store områder dækket af ramsløg, som jeg synes smager fantastisk at blande i en salat eller bruge som et alternativ til hvidløg. Ved kysten er der områder med rynket rose (hybenroser). Selv om de er flotte og dufter skønt, så er de ikke så populære hos naturelskere. De breder sig hurtigt, og de kvæler de planter, som naturligt hører til ved stranden. Derfor prøver man (Naturstyrelsen) også at begrænse udbredelsen.
Jord og undergrund
Jordbunden i Blykobbe er præget af groft flyvesand, som dækker næsten hele området i lag af varierende tykkelse fra en halv meter til mere end 2 meter. Bevoksningsprocenten i plantagen er meget høj og holdes generelt lukkede for ikke at risikere væltede træer i forbindelse med efterårs- og vinterstormene.
Undergrunden består af ler, sand og kul. Det er aflejringer afsat i juratiden, som strækker sig fra for 210 millioner til 140 millioner år siden. I en del af perioden var det, der nu er Blykobbe Plantage i Rønne, et deltaområde, altså et sted, hvor flere flodarme løb ud i havet. Sand blev aflejret i flodløbene, og i det roligere vand, og i laguner aflejredes lag af finsand og ler. Juratiden er vel mest kendt for den tid, hvor dinosaurerne levede. Som det eneste sted i Danmark er der rent faktisk også fundet dinosaurfodspor, dinosaurknogle og forstenede knogler af svaneøgle i de geologiske lag, som Blykobbe Plantage ligger på. Dog er de fundet lidt længere oppe ad kysten ved Hasle Lystskov .
Dyr
I plantagen lever rådyr, mus og flagermus. Der er størst sandsynlighed for at se rådyr i den nordlige del af plantagen. Herudover er der masser af fugle – der kan nydes både fuglekvidder- og sang, flagspættens insisterende højlydte banken og skovskadens hæse brok.
Om Blykobbe Plantages seværdigheder
Antoinette Stranden
Med sine 2,5 kilometer lange, lyse og finkornet sandstrand, er Antoinette stranden særdeles populær – både hos fastboende og turister. Bortset fra lidt større sten i vandet ved strandbredden, er der stort set ingen sten i sandet. Lad dig ikke forskrække af, at sandet nogle steder farvet sort. Det skyldes skifer, og altså ikke olie. Små stykker af skifer finder du over hele stranden. Det kommer fra undergrunden. Langs stranden ligger klitter og sandede skrænter, og i overgangen mellem strand og skov, finder man de gamle skovfyrbevoksninger fra 1800 tallet. Husk at nyd den fantastiske udsigt ud over Østersøen fra skrænterne – en udsigt, som også byder på et malerisk sceneri ved solnedgang.
Prinsekilden
I 1824 besøgte prins Christian Frederik Blykobbe Plantage. Navnet “Prinsekilden” kommer sig af, at Sandflugtskommisær Peder Dam Jespersen havde fundet en lille kilde med godt drikkevand. Vandet fra kilden brugte han til at brygge kaffe til prinsen. Efterfølgende gav prinsen – senere Kong Christian den 8. – tilladelse til, at kilden kunne opkaldes efter ham. Sandflugtskommisæren stensatte herefter kilden og lod et mindesmærke i granit rejse. Mindemærket kan man stadig se med følgende indgraveret:
Prinds Christian Frederiks Kilde
-Minde om Hans Højheds Nærværelse på Bornholm Juli 1824
– Fryd han fandt I Borgerfred. Alt han vandt Ved Kjælighed.
På bagsiden finder man et længere digt forfattet af rektor på Bornholms Gymnasium P. G. Bohr.
Kilden kan være svær at finde, men fra Nyker Strandvej fører en lille sti ned til den.
Tillehøjene og Bavnehøjen
I Blykobbe Plantage ligger syv gravhøje: De seks Tillehøje og en enkeltstående bavnehøj, som også er en gravhøj. Gravhøje stammer fra ældre bronzealder (1700-1100 før vor tidsregning), og der findes mere end 700 af dem på Bornholm.
Tillehøjene er opkaldt efter en trold, som hed Til, og som ifølge sagnet boede i højene. Tillehøjene ligger på række på et højdedrag i plantagens nordlige ende. Bevoksningen på og omkring højene er så lav, at man kan se dem ganske tydeligt. Den sydligste af højene blev åbnet i 1824 i forbindelse med prins Christian Frederiks besøg. I graven fandt man fire kranier med tilhørende lemmer, alt sammen i en uordentlig bunke. Herudover lå en ødelagt kobberdaggert og en bronzeknap. På den ene af højene står et mindesmærke til ære for sandflugtskommisæren. Mindesmærket blev rejst i 1886 og og bærer følgende inskription:
Taknemmeligt minde fra egnens beboere.
Ved husmandskoner i Nyker
Ikke så langt fra Tillehøjene ved Rosmannevej ligger en gravhøj, der i gamle tider blev brugt som bavnehøj. En bavne er et bål, og sådan et blev tændt på højen, når der i ufredstider var fare på færde. Der blev også ringet med kirkeklokkerne, og når bålet blussede og klokkerne kimede, vidste landeværnet, at de skulle møde frem til forsvar. Bavnehøjen stod dengang i et helt åbent landskab, så bålet kunne ses helt til den næste bavnehøj, hvor der så også blev tændt bål – og sådan kunne det fortsætte, til alle var advarede. Bavnehøje er kendt helt tilbage til vikingetiden.
Skanserne
Langs kysten mellem Hvide Odde og Blykobbe Å findes ikke færre end 7 skanser. Skanser har indgået i Bornholms kystforsvar siden middelalderen, og det er ikke muligt at afgøre nøjagtigt, hvor gamle de enkelte skanser er. Men der er beskrivelser af, hvornår nogle af dem har været i brug. De tre nærmest Rønne kaldes Grønnebechs batteri. De er anlagt omkring 1660, hvor Danmark og Sverige var i krig. De var bestykket med i alt fire kanoner. En ottende skanse, der var i brug under Englandskrigene i starten af 1800-tallet er forsvundet i havet. Skanserne ligger helt fremme i klitterne, og man skal se godt efter for at få øje på dem.
Villa Nova
Villa Nova er et gammelt traktørsted og senere også dansested. Stedet ligger tæt på Almegårds kaserne, og har været flittigt brugt at de værnepligtige. Villa Nova ser lidt forfalden ud, men der foregår stadig aktiviteter i villaen – bl.a. julemarked og revy.
Kort og vejbeskrivelse
Starten af Blykobbe Plantage finder du lige i udkanten af Rønne. Kør ad Haslevej fra Rønne, og drej ned af Antoinettevej (ved Nordskoven Camping). For enden af Antoinettevej har du både adgang ned til Antoinette stranden og ind på stierne i Blykobbe Plantage. Herudover er der gode indgange til skoven ved Sandegårdsvej og Rosmannevej.
Den kommunale cykelsti, som forbinder Rønne og Hasle passerer plantagen. Tager du bussen går linje 1 fra Rønne mod Hasle. Se kort i Google Maps ved at klikke her eller Naturstyrelsens kort her.
Kilder: Naturstyrelsen, VisitBornholm, InfoBornholm