App’en “Gæt et eventyr” er en genial ide, når der skal hentes inspiration til vandreture med børn. App’en indeholder spændende eventyr og ruter, som kan følges og opleves i børnehøjde rundt omkring i Danmarks skønne natur. Forleden fulgte vi app’ens eventyrtur rundt omkring Hammerhus på Bornholm. En helt fantastisk tur, hvor ungerne slet ikke lagde mærke til, at vi gik næsten 4 kilometer. Læs med nedenfor og se billederne fra turen her.
Turlængde: 1,5 km (plus/minus) / Tid: ca. 1 time / Terræn: Kuperet /Ikke egnet til barnevogne og gangbesværede
På natur eventyr rundt om Hammershus på Bornholm med “gæt et eventyr” er en fortryllende oplevelse for både store og små. Hele stemningen omkring nordeuropas største borgruin er mytisk og eventyrlig. Hertil kommer den helt fortryllende natur og bjergtagende udsigt fra klipperne, som omgiver borgen.
Eventyret
På turen rundt om Hammershus følger I fæstningsriddersønnen Arthur og Bakkepuslingen, som er en de mange underjordiske væsener, der lever på Bornholm. Bakkepuslingen er faret vild, og i eventyret bliver I taget med på en rejse, hvor Arthur forsøger at hjælpe Bakkepuslingen med at finde hjem til sin grotte. Undervejs introduceres I også til bornholmske ord som f.eks. jylkat og marripyjta. Der er 11 poster i alt. På hver post “frigives” et nyt kapitel i eventyret, som kan læses højt fra mobilen.
Turen
Natur eventyr rundt om Hammershus på Bornholm fører jer rundt om den gamle borgruin i et kuperet terræn. Denne her tur fører dog ikke op til selve borgruinen, men i stedet går ruten hele vejen omkring den. Her fra får I virkelig fornemmelsen af, hvor svært uindtagelig borgen må have været med dens beliggenhed på toppen af de meget stejle klipper. Du kan læse meget mere om selve Hammerhus og borgruinens historie i et af mine andre blogindlæg, som du kan finde her.
Udsigten hele vejen omkring borgen er er intet mindre end magisk og pittoresk. Med det voldsomme klippelandskab – både på land og i havet – kan man let få følelsen af, at befinde sig i et helt andet land end Danmark. Det er ganske enkelt imponerende og helt unik.
Kamelhovederne
Undervejs passerer I flere udsigtspunkter, hvor I får et fantastisk vue ud over Hammerknuden. Fra et af udsigtspunkterne kan I se de såkaldte “Kamelhoveder”. Kamelhovederne er et lille klippeparti, som ligger ude i vandet, og som ligner to kamelhoveder. Det er muligt at gå helt ned til vandet, hvorfra man også bedst kan se et andet klippeparti “Løvehovederne”. Der er dog langt ned, og meget stejlt. Selv om det kan være fristende, vil jeg ikke anbefale, at tage turen derned med mindre børn.
Praktisk info
Selve ruten med natur eventyr rundt om Hammershus på Bornholm er som udgangspunkt cirka 1,5 km lang med start fra den nederste parkeringplads ved Hammershus. Vi parkerede ved en fejl på den øverste parkeringsplads, og gik lidt for langt på nogle af posterne. Vi var heller ikke opmærksomme på, at besøgscenteret havde coronalukket. Det betød, at vi ikke kunne gå igennem centeret, og måtte hele vejen uden om på tilbagevejen. Alt i alt endte det derfor med næsten 4 kilometer og meget trætte børn. Men det var faktisk først til sidst, at de opdagede, at de var trætte.
Ikke egnet til barnevogne og gangbesværede
Med et kuperet terræn og et par stejle trapper kan ruten absolut ikke gåes med barnevogn og er heller ikke at anbefale til gangbesværende. Den kan til gengæld sagtens gåes af børn fra 5 års alderen. De mange stop, hvor der skal læses et kapitel i eventyrsappen, er med til, at børnene ikke får fornemmelsen af, hvor meget de går.
Husk opladet mobiltelefon
HUSK at have din mobiltelefon fuldt opladet. Det er via telefonen, at man finder frem til posterne og også herfra, at de enkelte kapitler læses op. Det vil derfor være superærgerlig, hvis telefonen går tør for strøm undervejs.
Der findes så mange skønne vandreture på Hammerknuden – også ture, hvor børnene sagtens kan være med, blandt andet Salomons sti. Læs mere om Hammerknuden og de mange vandremuligheder her.