Bornholm er den landsdel i Danmark, som har den største koncentration af kunsthåndværkere pr indbygger. I den smukke Gudhjem Mølle udstiller nogle af de bedste på Håndværket ACAB’s sommerudstilling. Her kan kunsthåndværker fra 20 af bornholms førende kunsthåndværkere både ses og købes. Selv om der er fri entré, så kan man alligevel hurtigt komme til at bruge en del penge. I møllen bliver man nemlig udsat for et rent bombardement af fristelser inden for glas, keramik, tekstil og smykker. Læs mere nedenfor og se nogle af mine billeder fra besøget her.
Håndværket ACAB’s sommerudstilling i Gudhjem med bornholmske kunsthåndværkere har siden den åbnede til Kristi Himmelfartsferien trukket i mig. I weekenden lykkedes det endelig at komme op til møllen, og se den smukke udstilling. Den er et besøg værd for alle, som er interesseret i kunsthåndværk. Når jeg besøger en udstilling, som den i Gudhjem Mølle, bliver jeg altid en smule stolt over at bo på en ø, hvor der er fremstilles så meget utrolig smukt kunsthåndværk. Også på den front er Bornholm i en klasse for sig – noget som bidrager til, at jeg føler mig så utrolig priviligeret over at bo på denne her skønne ø.
Kunsthåndværkerne
På Håndværket ACAB’s hjemmeside findes en oversigt over, hvilke kunsthåndværkere, som deltager i ACAB’s sommerudstilling med bornholmske kunsthåndværkere.
Når man ser mange af de ting, som kunsthåndværkerne på Bornholm producerer, er man ikke i tvivl om, at der er fællesnævner. Det specielle lys og den unikke natur, som findes på Bornholm, afspejles tydeligt i kunsthåndværkernes arbejde. Mange af dem bruger også bornholmske materialer i deres fremstilling – blandt andet den gode bornholmske ler og granit.
På trods af det er den samme inspirationskilde, er kunsthåndværkerne – heldigvis – også meget forskellige. Det fremgår også af udstillingen i Gudhjem. Her ses en stor mangfoldighed i både form, materialer, udtryk, temperament og farver.
Mine personlige højdepunkter
Et af højdepunkter for mig på udstillingen er Alan Warnes (Pardis Keramik) smukke keramikskåle, som jeg forelskede mig hovedkulds i. Sådan en skål kommer med sikkerhed til at stå på ønskesedlen til jul.
For en som mig, der elsker at lave og tage billeder af mad, er udstillingen et rent mekka – men også lidt af en prøvelse for pengepunkten. Jeg har rigtig vanskeligt ved at modstå det meget flotte service, som blandt andet Oh Oak og Anette Leegaard laver. Nogle vil nok mene, at meget af keramikken er for dyrt. For mig er det også mange penge, og jeg går heller ikke lige ud og køber en stak keramiktallerkener til 450 kr. stykket. Jeg køber dog ofte en eller to ad gangen, og har altid keramik på ønskesedlerne til jul og fødselsdag. Min holdning er dog, at selv om meget af det her keramik – og andet kunsthåndværk for den sags skyld – koster mange penge, så synes jeg ikke, at det er dyrt. Når jeg hører kunsthåndværkerne fortælle om de processer og det arbejde, som ligger bag hver enkelte ting, så er der helt sikkert en rimelighed i prissætningen.
Er man til smykker, kan man blandt andet også se og købe nogle af de helt unikke ting, som Bettina Prejsler (Wiwolo) laver af beton sammensat af sand fra sydbornholm og fint bornholmsk granitpulver.
Lidt mere om bornholmsk kunsthåndværk
World craft region
At Bornholm har en stærk position inden for kunsthåndværk blev bekræftet i 2019, hvor Bornholm, som det første område i Europa blev kåret til World Craft Region af den internationale organisation World Crafts Council (WCC). WCC er den største internationale organisation, hvis formål er at promovere kunsthåndværk. Organisationen er anerkendt af UNESCO. At være world craft region inden for kunsthåndværksverdene kan sammenlignes lidt med, hvad f.eks. Hollywood i USA og Bollywood i Indien er for filmindustrien. Det er derfor også en kæmpe anerkendelse af det bornholmske kunsthåndværkermiljø, som med en høj koncentration af talent, faglighed, tradition, kvalitet og samarbejder, har opnået den fornemme titel. Udstillingen i møllen i Gudhjem bekræfter dette på alle parametrer.
Eksport og Michelinstjernet serveringer på Bornholmsk keramik
Den stærke position inden for kunsthåndværk understreges blandt andet også af, at bornholmske keramikere, stentøjsfabrikanter og andre i mere end 200 år har produceret krus, tallerkener og andre brugsting, som er blevet prisbelønnet og som eksporteres til hele verden.
Den bornholmske keramik er også at finde på flere af landets førende restauranter. Kadeau, Geranium og Noma er nogle af de restauranter, hvor man indtager michelinstjernet mad på service fremstillet af bornholmske kunsthåndværkere.
ACAB
ACAB er en forening, som samler nogle af de bedste professionelle kunsthåndværkere på Bornholm. Organisationen blev stiftet i 2002 og har 63 medlemmer. Det er en censureret forening, som betyder, at hver enkelte kunsthåndværker skal godkendes af et eksternt bedømmelsesudvalg inden optagelse. Kunsthåndværkerne spreder sig over en bred palette i forhold til deres kunstgenre- og retning. Her er kunsthåndværkere repræsenteret, som arbejder med alt lige fra glas, keramik, tekstil, billedekunst, metal, træ, smykker osv. Det ser man ikke bare på foreningen sommerudstilling i Gudhjem med bornholmske kunsthåndværkere, men også hvis man besøger ACAB’s fælles – og mere permanente – udstilling på Grønbechs Gård i Hasle. Grønbechs Gård er Bornholms center for kunsthåndværk, og her er mange flere kunsthåndværker fra ACAB’s medlemmer udstillet.
Praktisk info
Udstillingen i Gudhjem kan opleves hele sommeren. I højsæsonen er der åbent hver dag, og ellers er der weekendåbent. Du kan se åbningstiderne her.
Gudhjem Mølle finder du på adressen Møllebakken 4C i Gudhjem. Se kort her.
Hvis du vil læse mere om nogle af de mange fine steder på øen, hvor man kan købe bornholmsk kunsthåndværk , kan du se mere her. Kommer du ikke lige til øen, har flere af kunsthåndværkerne deres egen hjemmeside, hvor du kan se nogle af deres ting og eventuel købe eller bestille dem. Adresserne på hjemmesiderne findes på ACAB’s hjemmeside under den enkelte kunstner.