Helligdomsklipperne er vel nok en af de største naturserværdigheder, man kan opleve i Danmark. Langs en strækning over godt en kilometer på Bornholms østkyst møder man op til 20 meter stejle klippesider, forrevne granitsøjler og skarpe skær, som rejser sig op fra Østersøen. Et imponerende, dramatisk og meget smukt syn. Et udpluk af billeder fra min tur kan ses ved at klikke her.
Helligdomsklipperne på Bornholm er en del af kyststrækningen mellem Tejn og Gudhjem. Strækningen byder på måske en af Danmarks smukkeste vandreruter. Tusinde års erosion af kysten har skabt dette dramatiske og fascinerende landskab.
Om Helligdomsklipperne
Helligdomsklipperne er opkaldt efter en hellig kilde, der i gammel tid løb ud for foden af klipperne. I middelalderen hentede man livgivende vand fra den hellige kilde til et kapel, som lå på en af de bagvedliggende marker. Især på Skt Hans nat er folk strømmet til stedet i håb om helbredelse.
I 1970 blev Helligdomsklipperne erhvervet af Dansk Naturfond, og store dele af klipperne er i dag fredet.
Geologi
Helligdomsklipperne består af flere enkeltstående klipper. Begyndelsen til Helligdomsklipperne, som vi ser dem dag, startede for mere end 1700 millioner år siden.
Klipperne og undergrunden er skabt af stribet Gnejs, som igen har skabt en masse gange i klipperne. Disse gange er opstået ved, at grundfjeldet for mange millioner år siden har slået sprækker. Disse sprækker er blevet fyldt med en type magma – også kaldet diabasen – fra jordens indre. Diabasen har været særlig følsom over den vandets eroderende kraft, som har fundet sted over tid. Herved er de mange gange – eller ovne, som de også kaldes – blevet skabt.
Navnene
Mange af klipperne har siden også fået tildelt navne som f.eks. Lyseklippen, Mågetårnet, Måneskinsklipperne og Kærlighedsbænken
Også de dybeste grotter har fået navne som Våde ovn, Tørre ovn og Sorte Gryde. Alle tre er dybe grotter, som kan følges langt ind i fjeldet.
Den sorte gryde og grotteedderkopperne
I den sorte gryde kan man komme helt op til 60 meter ind i fjeldet. Dette anbefaler jeg dog at ikke at prøve, hvis du skulle lide af klaustrofobi eller araknofobi. Gangene er nemlige temmelig trange, og her kan du også møde den bornholmske grotteedderkop. Inde i grotten kan man se edderkoppens karakteristiske ægspind, som hænger ned fra loftet.I
Historien om Helligdomsklipperne for børn
Har du børn med på turen til Helligdomsklipperne, kan jeg anbefale at sætte jer ned ved en af udkigsposterne og høre Morten Resen i børnehøjde fortælle om de stejle klippers historie. Du kan klikke her, hvor du kommer ind på Destionation Bornholms hjemmeside om Helligdomsklipperne. Nederst på siden kan historien for børn afspilles.
Planteliv
Ved Helligdomsklipperne på Bornholm findes den sjældne klipperøn, som er en løvfældende busk, hvis bark er dækket af gråvide hår. Der findes også flere andre slags røn ved klipperne blandt andet den bornholmske Røn, den finske røn og den almindelige røn. Der er en frodighed ved klipperne, som jeg ihvertfald ikke forventede i et klippelandskab som Helligdomsklipperne.
Farverne på klipperne omkring Helligdomsklipperne skyldes alger og laver. De forskellige arter vokser alt efter hvor højt op på klippen saltvandssprøjtet kan nå. Nederst sidder de sorte, skorpeformede vortelav, undertiden sammen med de blågrønne alger. Højere oppe er klipperne farvet grå af strandskorpelav eller orangerøde af forskellige orangelaver. Øverst, hvor kun det forstøvede havvand kommer, vokser blandt andet de gule bladlaver.
Dyreliv
For årtier siden havde vandrefalken sit sidste bornholmske ynglested her ved Helligdomsklipperne. I dag yngler Sølvmåger , Stormmåger og Alliker på klippehylderne. På kyststrækningen yngler Gravænder og Toppet Skallesluger. Fra maj måned og fremefter kan du se Edderfugle hunner med unger. De har taget den lange – og farefulde – tur fra Ertholmene. Det er ved den bornholmske kyst, at de kan finde føde, men mange af ungerne dør undervejs på turen.
Alle kan opleve Helligdomsklipperne
Fra Bornholms Kunstmuseum går der en bred sti på et par hundrede meter ned til et plateau, hvorfra en storslået udsigt ned over Helligdomsklipperne kan nydes. Både småbørn, barnevogne mv. kan være med på den strækning. Vær dog opmærksom på børnene nede ved udkigsposten, da det går næsten lodret ned bagved det opsatte hegn. Fra udkigsposten går der en stejl trappe ned til foden af klipperne. Denne er i god stand, og børn kan også sagtens gå med ned her – eventuel med en voksen i hånden. Den er dog næppe egnet til dårligt gående.
I sommerperioden afgår der flere gange dagligt fra Gudhjem en lille båd M/S Thor, som sejler op til Helligdomsklipperne. Fra båden får man et fantastisk samlet vue over Helligdomsklipperne og de mange klippeformationer og gange. Selv om man er dårligt gående, har man på denne måde alligevel mulighed for at se de smukke klipper.
Vandreture
Helligdomsklipperne ligger ikke langt fra Døndalen med Danmarks højeste vandfald. Begge dele kan opleves på en 4 km lang vandretur, som ses på kortet fra Danmarks Naturfond her. Turen er visse steder udfordrende, og kan ikke anbefales til barnevogne og kørestolsbrugere. Med gode indlagte pauser kan turen til gengæld sagtens gåes af børn fra omkring 5 års alderen.
En lidt længere tur på cirka 6 km er kyststien mellem Gudhjem og Helligdomsklipperne. Turen starter ved Serpentinervejens første sving i Gudhjem, hvor du følger klippestien nordpå rundt i Salene Bugten og videre til Helligdomsklipperne. Her kommer du også forbi Hestestenene, som er tre store bautasten, der står som sømærker på kanten af en 34 meter høj klippe. Turen er mellemsvær. Den kan gås på 2 timers tid, og er efter min mening en af de smukkeste vandreture langs den bornholmske kyst. Hvis du ikke vil gå samme vej tilbage eller gå på landevejen, kan du tage enten bussen eller M/S Thor tilbage.
Er du til en endnu længere vandretur, kan du fortsætte turen fra Gudhjem op til Tejn – og eventuel tage en afstikker ind i Døndalen. Turen videre fra Helligdomsklipperne og op til Tejn byder ligeledes på en imponerende smuk kyststrækning. Herudover passerer du også Troldeskoven og Stammershalle, som du kan læse mere om her. For et kort med hele denne rute og rutens seværdigheder kan du klikke her.
Sådan finder du Helligdomsklipperne
På Sønder Strandvej ligger Bornholms Kunstmuseum, og her kan du parkere bilen eller stige af bussen (linje 2 eller 7). Herfra følger du skiltene og stien ned til Helligdomsklipperne. Se kort her.
I øvrigt kan jeg også varmt anbefale et besøg på Bornholms Kunstmuseum, hvor du kan opleve cremen af Bornholmsk kunst og også beundrer museets imponerende arkitektur.
Få mere inspiration til vandreture og andre oplevelser på Bornholm her.
Kilder: Fredninger.dk; 367 ture; Destination Bornholm