Bornholms Kunstmuseum ved Gudhjem er et besøg værd for alle som interesserer sig for kunst og arkitektur. Huset i sig selv er en arkitektonisk perle. Her kan du gå på opdagelse i museets permanente samling af kunstværker med tilknytning til Bornholm, eller fordybe dig i en af museets 6-8 årlige særudstillinger.
Jeg holder utrolig meget af at komme på Bornholms Kunstmuseum. Det er sådan et skønt, smukt og fredeligt sted. Jeg kommer der især i efterårs- og vinterperioden, men det bliver som regel også til et besøg eller to i løbet af sommeren. Særudstillingerne skal altid ses, men jeg kan også rigtig godt lidt at vende tilbage til de smukke værker af især bornholmermalerne fra den faste udstilling.
Den permanente samling og særudstillinger
På museet får du et godt indblik i bornholmsk kunsthistorie. Den permanente samling består af kunst og kunsthåndværk med tilknytning til Bornholm fra starten af 1800-tallet til nutiden. Her kan du se de meget smukke malerier, som Bornholmermalerne malede i første halvdel af 1900-tallet. Disse værker giver et flot indblik i modernismens gennembrud i kunsten. Museets hovedværker er malerier af blandt andet Lars Hansen (1813-1872), Michael Ancher (1849-1927), Edvard Weie (1879-1943), Oluf Høst (1884-1966) og Kristian Zahrtman (1843-1917).
6-8 gange om året har Bornholms Kunstmuseum en særudstilling. Også alle særudstillingerne har en eller anden relation til Bornholm, og udvikles i samarbejde med andre museer, både nationale og internationale. I juni måned er der en særlig afgangsudstilling fra de nyuddannede glaskunstnere og keramikere fra Glas- og Keramikskolen i Nexo.
Workshops og andre aktiviteter
I løbet af året arrangerer museet en lang række aktiviteter og interessante workshops for både børn og voksne. Mine egne børn er 5 år gammel, og de deltager ofte i museets “kunst for børn” dage. Der er forskellige temaer fra gang til gang. Guiderne er supergode og meget pædagogiske. Jeg er i alle tilfælde imponeret over, at to 5-årige børn kan være så tryllebundet og engageret på et kunstmuseum i ca. en time (og de voksne får naturligvis også noget ud af det). Følg med på Bornholms Kunstmuseums hjemmeside eller følg museet på facebook for at holde dig opdateret på de forskellige aktiviteter og workshops. Her kan du også orientere dig om åbningstider, særudstilinger mm.
Arkitekturen og omgivelserne
Selve museumsbygningen og omgivelserne er i sig selv en stor oplevelse. Bornholms Kunstmuseum er beliggende i et af de smukkeste områder af Danmark ved Helligdomsklipperne nord for Gudhjem (for beliggenhed på kort, klik her). Her finder du dramatiske klippeformationer, som sammen med den blå østersø er et imponerende syn.
Bygningen er lidt af en arkitektonisk perle fra 1993 (udvidet i 2003). Den regnes for noget af det bedste i moderne dansk arkitektur. Det er en nydelse at gå på opdagelse i den bornholmske kunstverden i et så smukt og stilrent hus. Et fantastisk lys præger alle rum, og flere steder er der vinduer med udsigt til det smukke bornholmske landskab og Østersøen. En af de detaljer, som jeg personligt er mest begejstret for, er den kilde, som løber i en vandkunst gennem hele museumsbygningen. Kilden er Helligdomskilden, som i gamle dage blev tillagt helbredende kraft. I dag symboliserer den oplevelser, rekreation og åndelig udvikling. Der er noget smukt og symbolsk ved, at kilden løber gennem denne smukke bygning, og via en lille ønskebrønd ledes ud i Østersøen.
Husk også at besøge den fine shop, hvis du gæster museet – men pas på, for her er mange fristelser.