Vang er et af mine absolutte yndlingsområder at tage på tur i. Både alene og sammen med familien. Et idyllisk lille fiskeleje omkredset af smuk og dramatisk natur med masser af aktivitetsmuligheder. Her kan du blandt andet gå på oplevelse i tidligere granitbrud og opleve Pissebækken, som er Danmarks tredje største vandfald. Området byder på både længere og kortere vandreture. Billeder fra mine og vores ture i området, kan du se her.
Vang med Pissebækken og Ringebakkebruddene på Bornholm er en lille perle med knap 100 indbyggere, som ligger på øens vestkyst omtrent midt imellem Hasle og Hammershus. Det lille fiskeleje er et af de steder på Bornholm, hvor man godt kan få følelsen af, at man kører et helt andet sted end i Danmark. Hovedgaden, som er vejen igennem byen og ned til havnen, er nemlig helt sydlandsk med en temmelig stejl bakke krydret med et par skarpe sving. Faktisk blev bakken i 2009 kåret til Danmarks skrappeste stigning for cyklister med en gennemsnitlig stigning på 7,2 % og næsten 92 meters højdeforskel på den 1280 lange strækning (danskebjerge.dk).
I bunden af hovedgaden kommer man til en parkeringsplads, hvor bilen kan parkeres, og hvor der er et lille fint galleri. Herfra bør man også tage sig god tid til at nyde den lille hyggelige havn og de små idylliske bindingsværkshuse.
Ture og seværdigheder i området
Parkeringspladsen i bunden af hovedgaden er et godt udgangspunkt for vandreture i området. I sydgående retning ligger Ringebakkebruddene og Peter Bonnéns bro, og i nordgående retning finder man Pissebækken samt kyststien mod Slotslyngen og Hammershus.
Ringebakkebruddene og Peter Bonnéns bro (DGI broen).
Ringebakkebruddene er nedlagte granitbrud, som du kan læse mere om nederst i indlægget. Cirka 400 meter i sydgående retning langs kysten fra parkeringspladsen i Vang, ser man den skulpturelle DGI bro, som går over en kløft ved et af stenbruddene. Fortsætter man under broen, kan man vælge om, man vil gå længere ind i bruddene eller op ad skrænten til højre, hvor der ligger et shelter på toppen. Når vi tager på tur hertil, har vi næsten altid morgenmad med, som vi indtager ved shelteret. Børnene synes, at det er superhyggeligt at rende rundt og klatre inde i shelteret. Her kan man i øvrigt også kan se nogle flotte billeder og læse om Ringebakkebruddenes historie.
Shelter, bro, imponerende udsigt og vandmøle
Fra shelteret kan man fortsætte ad stien 10-20 meter hen til DGI broen, og krydse denne. Broen er lavet af kunsteren Peter Bonnéns og blev skænket som en gave i forbindelse med DGI landsstævnet i 2001 Den er absolut ikke for folk med højdeskræk, da man går på riste og kan se direkte ned i kløften. Jeg selv har altid stor fokus på at kigge lige ud og komme hurtigt over, hvilket ikke altid er lige nemt med to unger, som har en fest med at stå og kigge ned. Efter broen følges stien over højdedraget, ned igennem skoven til vandmøllen og videre retur til parkeringspladsen. Vandmøllen fra 1811 har overfaldshjul og er i øvrigt den eneste på Bornholm. Den er fredet og er ikke længere i funktion.
Hele området ved Ringebakkebruddene byder på et smukt natur- og oplevelsesområde med masser af aktivitetsmuligheder. Her er flere stier, shelter, rastepladser, klatrevæg og mountainbikeruter. Landskabet er fascinerende og dramatisk, og her er også et rigt fugleliv. Ringebakkebruddene er et fredet område i dag.
Turinfo
Hele turen rundt fra parkeringspladsen i Vang hen under broen, op over broen og ned forbi vandmøllen er blot ca. 1,5 km lang. En fin længde, hvis man har mindre børn med. Børnene skal dog selv kunne gå, da turen ikke er egnet til barnevogne. Har man mindre børn med, kan det også anbefales at der holdes i hånd fra stykket lige efter broen og et par hundrede meter frem. Her er nogle steder med lodrette klippevægge, hvor det går temmelig brat ned. Til gengæld er der et imponerende vue ud over Østersøen og kystlinjen op til Hammershus.
Pissebækken
Fra parkeringspladsen og knap 700 meter i nordgående retning langs kysten, finder man i en sprækkedal Danmarks 3. højeste vandfald ved navn Pissebækken. Da jeg gik turen første gang, blev jeg lidt i tvivl et par gange, om jeg nu var på rette vej. Flere steder føles det nemlig, som om man nærmest går igennem folks haver. Det er en rigtig hyggelig tur, hvor man kommer tæt på de charmerende bindingsværkshuse og ud langs kysten, hvor der dog er en del sten, som skal forceres. Derfor er turen heller ikke egnet til barnevogne eller gangbesværede.
Det pudsige navn
Da jeg først hørte om vandfaldet, studsede jeg noget over det specielle navn. Der florerer flere historier om dette lidt pudsige navn. En af historierne går på, at bækkens vand skummer, når det falder ned over klippen og ligner tis. En anden historie fortæller, at der om sommeren er der så lidt vand i vandfaldet, at det blot er en lang stråle – en stråle, som lige så godt kunne være fra en mand, som stod oppe på klippen og tissede ned. Uanset, er navnet noget misvisende, da vandet i Pissebækken er meget rent. Faktisk har den noget af øens reneste vand, og det kan sagtens drikkes.
Bedste tidspunkt for besøg
Det bedste tidspunkt at besøge Pissebækken på er i foråret eller i efteråret, hvor der er mest vand. Foråret er efter min mening det smukkeste tidspunkt. Her blomstrer de sjældne blå anemoner, frodigheden er på sit højeste og de mange friske ramsløg spreder den skønneste duft. I sprækkedalen kan man også finde sort radeløv, der kun findes på Bornholm og løvtræarten tramvridrøn, som gror på klippekanten.
Ved Pissebækken er der en forholdsvis ny trappe. Går du op ad denne og fortsætter til venstre, er du atter på kysstien mod Hammershus. Selve turen op gennem Slotslyngen og til Hammershus kan klares til fods på ca. 1 time fra Vang.
Spise og drikke – til måske Danmarks smukkeste solnedgang.
Ved havnen i Vang ligger Cafe Misty, som er en lille cafe, der serverer hjemmebag, is og lidt let frokost i højsæsonen. Fra caféens terasse kan man sidde og nyde kigget ud over Østersøen og det stille liv i havnen.
Vang huser også en af øens bedre restauranter, nemlig Le Port. Her er prisniveauet i den lidt højere ende, og bordreservation kan anbefales i højsæsonen. Der serveres dejlig mad på Le Port, men stedets største værdi er for mig terassen med den imponerende udsigt ud over Østersøen. Den solnedgang, som jeg oplevede fra terassen en varm aften i maj, er formentlig en af de smukkeste, jeg har set. Helt på niveau eller endda højere end dem, jeg har oplevet på Bali, Thailand, Afrika og andre steder, som er kendt for smukke solnedgange
Lidt historie
Der har formentlig været liv i området omkring Vang helt tilbage til jernalderen og vikingetiden. Det vidner de keramikfund om, som man fandt i 2003 i forbindelse med restaureringen af de sammenbyggede huse på havnefronten. I 1570 omtales Vang for første gang i historiske kilder og i slutningen af 1700 tallet bestod Vang af 7 ejendomme, hvis bebeoere ernærede sig ved fiskeri og et beskedent agerbrug. I 1870 blev det første egentlige havneanlæg bygget. Havneanlægget blev udvidet i 1887. (Kilde: Wikipedia)
Ud over at have været et aktiv lille fiskeleje, har Vang også været knudepunktet for den nordbornholmske stenindustri. Der er blevet brudt granit i Ringebakkebruddene vedVang på Bornholm langt tilbage i tiden. Selve den industrielle udnyttelse af den karakteristiske mørkegrå Vang-granit begyndte i forbindelse med genopbygningen af Christiansborg Slot efter branden i 1884. Herefter voksede stenbruddet sig til at blive en stor arbejsplads, som i 1930’erne beskæftigede ca. 200 mand. Bruddene har blandt andet leveret sten til tyske floder, Storebæltsforbindelsen og den store udbygning af København i 1900 tallet. Det hele stoppede imidlertid i 1996 pga. blandt andet pga. prispres fra vores nordiske naboer. (Kilder: Wikipedia, Realdania og Destination Bornholm)
På hjemmesiden www.bornholmerneshistorie.dk findes der nogle rigtig flotte billeder af, hvordan Vang så ud i starten af 1900 tallet.
Kort og vejbeskrivelse
Fra Rønne af kommer man til Vang ved at køre mod Hasle og videre nordpå mod Hammershus og Allinge. Ca. 8 km fra Hasle kommer der på venstre side et skilt, som viser ned mod Vang. På kortet her kan du se, hvordan du finder til Vang.
2 Kommentarer
Hvor skriver du godt. Tak
Mange tak