Som fastboende tilflytter på Bornholm har jeg det privilegium, at jeg på daglig basis kan nyde øens storslåede natur. Med de mange storslåede naturoplevelser, aktiviteter og unikke vandreture, som øen byder på, kan jeg forestille mig, at det som besøgende i en mere begrænset periode kan være vanskeligt at prioritere og vælge, hvor man skal bruge sin tid. Med det her blogindlæg, hvor jeg giver mine personlige bud på de bedste ture og naturoplevelser på Bornholm, håber jeg at kunne bidrage med noget inspiration. Billedserier fra alle mine ture, kan ses her.
Mine bedste vandreture på Bornholm byder på både klipper, vand, frodig skov og gerne et rigt dyreliv samt en spændende vegetation. Selv om jeg efterhånden har boet på øen i snart 4 år, er der stadig mange “pletter” og områder, som jeg mangler at udforske. Turene, som jeg har beskrevet i dette indlæg, repræsenterer de bedste ture, som jeg – indtil nu – har gået på øen. Nogle af stederne er kendt af mange og regnes næsten som obligatoriske, når man besøger Bornholm. Andre af stederne er knap så kendte blandt turister og besøgende, men skal bestemt ikke undervurderes. Ofte er det på de steder, at jeg har haft nogle af mine største oplevelser.
Det har ikke været en nem opgave, at udvælge “de bedste” vandreture på Bornholm. Det er vanskeligt at fremhæve nogle steder frem for andre, da hvert sted, plet og område har deres særegenhed og skønhed. Med forbehold for de mange steder, som jeg endnu mangler at gå på eventyr i, våger jeg alligevel skindet med nedenstående bud.
Jons Kapel-Blåskinsdalen
Dette er måske en af de smukkeste ture, jeg har gået på Bornholm. En tur som har det hele lige fra et dramatisk klippelandskab, storslået udsigt ud over Østersøen og frodig, urskovsagtig skov. Første stop, som tager vejret fra en – både i overført og i faktisk betydning – er de mange trapper ned til Jons Kapel. Den 40 meter høje klippeformation er et imponerende og på en eller anden måde dragende syn. Her kan man sagtens bruge en time eller to på at nyde udsigten samt udforske klipperne og “ovnene”.
Fra Jons Kapel følges Redningsstien langs kysten videre i nordlig retning. Her går man oppe på klipperne, og kan nyde en panorama udsigt ud over klipperev og den blå Østersø. Landskabet her minder mig på mange måder om området Cinque Terre i Italien, som er optaget på UNESCOs verdensarvliste. Fra Redningsstien langs klipperne går man ind i selve Blåskinsdalen. Dalen er en nærmest urskovsagtig, frodig sprækkedal, hvor man let kan få associationer til universet i Tolkiens “Ringenes Herre”. Turen er cirka 3 km lang. Se ruten her. Terrænet er lettere kuperet, men kan gås af børn fra ca. 5-årsalderen. Kan eventuel udvides og gås sammen med turen til Ringebakkebruddene og Pissebækken. Se nedenfor.
Ringebakkebruddet – Vang – Pissebækken
Vang og området omkring er en af øens små perler. Selve Vang er et idyllisk lille fiskeleje på øens vestkyst omkranset af smuk og dramatisk natur med masser af aktivitetsmuligheder. Her kan man blandt andet gå på oplevelse i tidligere ringebakkebruddet, som er et tidligere granitbrud, krydse Peter Bronnéns kunstbro (ikke egnet for folk med højdeskræk!) Natur og udsigt er unikt og varieret. Området byder på både længere og kortere vandreture.Hele turen rundt fra parkeringspladsen i Vang hen under broen, op over broen og ned forbi vandmøllen er blot ca. 1,5 km lang. En fin længde, hvis man har mindre børn med. Børnene skal dog selv kunne gå, da turen ikke er egnet til barnevogne. Har man mindre børn med, kan det også anbefales at der holdes i hånd fra stykket lige efter broen og et par hundrede meter frem. Her er nogle steder med lodrette klippevægge, hvor det går temmelig brat ned. Til gengæld er der et imponerende vue ud over Østersøen og kystlinjen op til Hammershus.
Pissebækken
Turen kan eventuel forlænges og fortsættes 700 meter i nordgående retning langskysten til en lille sprækkedal, hvor man finder Danmarks 3. højeste vandfald ved navn Pissebækken. Da jeg gik turen første gang, blev jeg lidt i tvivl et par gange, om jeg nu var på rette vej. Flere steder føltes det nemlig, som om jeg nærmest gik igennem folks haver. Det er en rigtig hyggelig tur, hvor man kommer tæt på de charmerende bindingsværkshuse og ud langs kysten. På selve kyststrækningen er der dog en del sten, som skal forceres. Turen er derfor heller ikke egnet til barnevogne eller gangbesværede. Læs mere om Vang og omegn i mit blogindlæg her.
Hammerknuden
Hammerknuden eller bare ”Hammeren” er Bornholms nordligstevestligste hjørne, og er skilt fra resten af Bornholm af en sprækkedal. I bunden af sprækkedalen ligger Bornholms største sø, Hammersøen. punkt. Det er et helt særligt og enestående sted. Området byder på noget af øens smukkeste og mest dramatiske natur præget af klipper og hav samt fascinerende, interessant kulturhistorie og mange spændende seværdigheder, hvor Hammerhus nok er den mest kendte.
Selve Hammerknuden er en stor klippeknold bestående af granit. Her kan man gå fra den lave skærgårdskyst og op til 82 meter over havet på det højeste sted omkring Hammerfyret. På hele Hammerknuden findes et veludviklet stisystem, som er et af de fineste steder for vandreture på Bornholm. Her kan man vælge længde og sværhedsgrad alt efter form, tid og temperament. Turen hele Hammerknuden rundt er på 8 km i kuperet terræn. Med effektiv vandring kan turen klares på 2-3 timer. Men tager man sig god tid, nyder, ser og udforsker alle de imponerende seværdigheder som Hammershus, Salomons Kapel, Opalsøen, Krystalsøen mm, løber tiden let op i 6 timer. Den korteste afmærkede tur er Salomons sti på 3 km – en tur, hvor de mindre børn også sagtens være med. Se kort over de forskellige turmuligheder på Hammerknuden her – og læs mere i mit blogindlæg om området her.
Opalsøen og Krystalsøen
Opalsøen og Krystalsøen ligger på Hammerknuden, og er endnu et af mine favoritsteder på øen. Udover at være betagende og smukt, forekommer det mig noget anderledes end noget andet sted, jeg har oplevet i resten af kongeriget, og på Bornholm for den sags skyld. Her findes Danmarks eneste fuglefjeld, lodrette klippevægge, turkis sø, og et landskab, som er helt unikt.
Kør op til Hammerfyret og parkér bilen. Se kort her (Vejen til parkeringspladsen er snoet og smal, og der kan forekomme ventetid pga. af køer eller får, som tager sig et hvil midt på vejen). Nyd udsigten fra fyrtårnet ud over Østersøen og få et glimt over til Christiansø. Herfra går en sti ind imellem klippestenene til Krystalsøen, hvor der lige ved siden af er en pittoresk udsigt ud over den turkisblå Opalsø og fuglefjeldet. Gå eventuel ned ad klippesiden til Opalsøen og tag en svømmetur eller gå en tur rundt om søen. Måske du får selskab af får og geder, som går frit rundt i området. Den samlede tur er ikke meget længere end 2-3 km, men foregår i et kuperet terræn. Læs mere her om hhv. Krystalsøen og Opalsøen.
Risebækken
Risebækken er en af øens mere gemte skatte. En utrolig smuk tur med varieret landskab og natur. Fra parkeringspladsen ved Søndre Landevej går turen langs mark og “den røde bæk” ned i ”gryden”. Stejle, smukke skrænter danner noget, som ligner et hul, og som af samme grund har fået navnet “Gryden”. Hullet i skrænten skyldes udskridning af plastisk ler, som bliver meget blødt, når det i perioder med meget regn, har suget store mængder af vand. Leret skinner i røde og grønne farver, og med skrænterne, de grønne marker og den blå Østersø i baggrunden hører dette landskab til blandt mine absolutte favoritspots på Bornholm. Hertil kommer, at der lige bagved “Gryden” også ligger en rigtig fin strand.
Langs Risebækken kan opleves en masse små vandfald. Efter sigende er det ved det største af vandfaldende (som absolut ikke er stort!), at der er det tætteste dække af blå anemoner i forårsmånederne. Områdets unikke geologi, botanik og landskab er med til at gøre det til et af øens imponerende naturskatte. Det på trods er området langt fra så kendt og “overrendt” som mange af øens andre attraktioner. Selve turen fra Skelbro parkeringspladsen og ned langs bækken hen til det største af vandfaldet og retur igen tager ca. 1,5 times tid og har en længde på ca. 2,5 km. Turen er kuperet fra “Gryden” og ned til stranden, men kan sagtens gås også af de mindre børn. Læs mere her.
Døndalen
Døndalen er et helt unikt naturområde i Danmark, hvor man blandt andet kan opleve Danmarks største vandfald, eksotiske træer, en frodig urskovsagtig underskov og at gå rundt i den brede sprækkedal langs den stejle klippevæg. Dalen er et besøg værd på alle tidspunkter af året, og er et af de steder på øen, som jeg anbefaler alle, som bor eller kommer her på øen, til at besøge.
Turen har en overskuelig længde på et par kilometer, og kan også gås af de mindre størrelser, som synes, at det er et hit med de mange klatremuligheder og sten at hoppe rundt på. Godt fodtøj anbefales, da der ofte er temmelig mudret inde omkring vandfaldet. Læs mere om Døndalen i mit indlæg her.
Kobbeåen og Stavehøl vandfaldet
Kobbeåen og Stavehøl vandfaldet er en endnu en af de små perler, som man ikke hører så meget om eller læser om i turistbrochurerne. Det på trods af, at mange fastboende mener, at Stavehøl vandfaldet er det smukkeste på Bornholm. Det er faktisk som om, at bornholmerne gerne vil have det her sted lidt for sig selv. Det er også et absolut helt vidunderligt og nærmest paradisisk sted. Det fossende vand, urskoven, det grønne mos på de store klippesten og de stejle klippevægge kan hensætte én i en nærmeste meditativ tilstand.
Selve vandfaldet er endnu et af Bornholms fascinerende naturfænomener. Stavehøl er en 7,2 meter høj og 2 meter bred klippespalte. Igennem denne klippespalte presses Kobbeåens vand igennem til et lodret fald på 4-5 meter ( Danmarks højeste lodrette vandfald). Det høje fald med de voldsomme vandmængder skaber en masse larm især i forårs- og efterårsmånederne. Omkring vandfaldet er der også en masse mindre fald, dannet af store og små mosbeklædte stenblokke i det skrånende klippeterræn. De bidrager også til larmen, når vandet bruser igennem åen.
Turen
Kobbeåens udløb i havet ligger ved Kobbebro sydøst for Gudhjem. Se kort her. Fra Kobbebro til Stavehøl er turen ca. 2 km lang. Man går her langs Kobbeåens bredder og fald. Stien er forholdvis OK, men er flere steder ujævn og lettere udfordrende. Herudover skal der forceres 8 små træbroer, som kan være temmelig glatte. Beregn derfor sammenlagt ca. 2 timer til at gå denne tur frem og tilbage.
Du kan også vælge at gå en lidt længere tur, således at du ikke går den samme tur frem og tilbage. Fra vandfaldet kan du gå op ad stien, som fører til Vietsvej, som igen fører ud til Kobbevej. Denne vej kan du følge tilbage til dit udgangspunkt ved Kobbebroen, og samtidig nyde den storslåede udsigt ud over de grønne marker med Østersøen og Christiansø, som bagtæpppe. Se kort over turforslag her, og læs mere om Kobbeåen og Stavehølvandfaldet her.
Helligdomsklipperne
Mellem Tejn og Gudhjem ligger Helligdomsklipperne, som er en af Borholms – og Danmarks – største naturseværdigheder. Helligdomsklipperne består af skarpe skær, forrevne granitsøjler og stejle klippevægge med dybe gange og grotter, som er skabt gennem tusindevis af år ved, at brændingen har eroderet klippekysten.
Start turen i Gudhjem ved Serpentinervejens første sving. Herfra følges klippestien nordpå, rundt i Salene Bugten og videre til Helligdomsklipperne. Turen er mellemsvær, tager cirka 2 timer at gå og er omkring 6 km lang. Fra Helligdomsklipperne kan man enten tage bussen eller turbåden M/S Thor retur til Gudhjem (eller gå den samme vej tilbage). Måske en af de smukkeste vandreture langs den bornholmske kyst, og næsten obligatorisk, hvis man besøger øen. Læs mere om Helligdomsklipperne her.
Bisonskoven i Almindingen
Bisonokser i Almindingen på Bornholm ? Ja, du læste rigtigt. I Bisonskoven, som er en del af Almindingen, går en flok europæiske bisonokser frit rundt i et indhegnet område på 200 hektar. Her kan du gå tur på stier indenfor området, og måske være så heldig at møde en fuldvoksen bisonokse på din vej. 200 hektar er jo et stort område, og man skal derfor også være lidt heldig for at se dyrene. I juli 2019 blev en 12 km lang vandrerute åbnet i Almindingen – Bisonstien. Går man denne rute, er der dog en god chance for at møde bisonerne. I tillæg får man en masse skøn natur i et område med et rigt fugle- og dyreliv. Læs mere her og få kort over Naturstyrelsens turguide til Bisonskoven og Almindingen her.
Mere inspiration
Uanset om du er fastboende eller besøgende på Bornholm, håber jeg, at du har fundet inspiration i oversigten over mine personligt bedste vandreture på Bornholm. Der er, som skrevet, uanede af store naturoplevelser og andre seværdigheder på øen. Steder, som forandrer sig hele tiden alt efter vejr, vind og årstid. Du kan finde yderligere inspiration til ture, oplevelser, shopping og sightseeing blandt mine mange indlæg om Bornholm her. Se også mine billedserier fra mine ture rundt på øen ved at følge dette link.