Den turkisblå Opalsø omkranset af stejle klippesider og fuglefjeld ligner ikke noget, man kan finde andre steder i Danmark. Det er et pittoresk og spektakulært sceneri, som udspiller sig her, og som er helt unikt ud fra danske forhold. Se et udpluk af mine biller fra søen her, og læs mere om området nedenfor.
Opalsøen på Bornholm er kendetegnet ved, at den er omkranset af stejle klippesider. Søen ligger på Hammerknuden, som er øens nordligste klippeknold. Det er også her, du finder Hammershus Slotsruin, Salomons kapel, Slotslyngen, Hammerhavn, Krystalsøen og meget mere. Ved siden af Opalsøen ligger Hammersøen, som er Bornholms største sø. Hammersøen er bunden af den sprækkedal, som adskiller Hammerknuden fra resten af Bornholm. Hele området har uendelig meget at byde på lige fra vandring i kuperet terræn til diverse fritidsaktiviteter som f.eks. klatring, badning, løb, cykling osv. Naturområdet er helt specielt og præget af hav, klipper og klippehede. Der er således også masser at udforske for fugle-, plante- og naturelskere. Kulturhistorisk og geologisk er området også særdeles interessant.
Historie
Opalsøen på Bornholm er et gammelt granitbrud – det såkaldet Hammerbrud. Her blev der brudt masser af granit, som tidligere har været en stor industri på øen. Hammerbruddet var aktivt fra 1880’erne og helt frem til 1971. Da det var allerstørst, beskæftigede Hammerværket flere hundrede mand. Hele området mellem bruddet og Hammerhavn var på det tidspunkt fyldt op af bygninger til administration, smedje og dampmaskiner. Fra stenbruddets førte et tipvognsspor – og senere et transportbånd – ned til Hammerhavnen med henblik på udskibning af granitten. I 1968 blev Hammerknuden fredet, og herefter blev granitbrydningen i Hammerbruddet indstillet. I den forbindelse besluttede man at fylde den dybeste del af bruddet op med vand, og hermed blev Opalsøen etableret.
Aktiviteter
Tovbanen, badning, klatring og rappeling
Opalsøen er et eldorado for dem, som godt kan lide, når adrenalinen pumper rundt i kroppen. Søen er en badesø, og fra den 7 meter høje klippekant, kan man hoppe ned i vandet. Man kan komme op igen flere steder – eller man kan klatre op. Men før man hopper i, er det en god ide at orientere sig om, hvor man kan komme op igen.
Klipperne omkring Opalsøen på Bornholm er også et attraktivt sted for klatrerer. Her kan man både klatre og rappelle. Du kan læse mere om klatring og rappelling på Bornholm her. Om sommeren er det også muligt at svæve ud over søen med Tovbanen fra en af klippernes top. Turen afsluttes i vandet, så husk badetøjet.
Vandring
Man kan gå hele vejen omkring Opalsøen, og nyde de stejle klippevægge, fuglefjeldet og den kuperede natur helt tæt på. Selve turen omkring søen er ikke længere end en lille kilometer lang. Det er ret så fascinerende at gå og skue op mod fuglefjeldet – med fuglenes konstante skrig og skrål vil det dog være en tilsnigelse at kalde det en fredfyldt tur. Oven i det kan man også være heldig at få selskab fra Hammershusfår- og lam på turen. Det er virkelig hyggeligt, at der går så mange af dem frit rundt i området – vær forberedt på, at de dukker op de mærkeligste steder.
Er turen rundt om Opalsøen for kort, kan den let udvides. På Hammerknuden er der imidlertid et stor stisystem med mange forskellige vandreruter af forskellig længde og sværhedsgrad. Fra Opalsøen er stisystemet således forbundet med flere af disse vandreruter. Du kan læse mit indlæg om Hammerknuden og få tips til vandreture i området her. Du kan også se forslag til vandreture på Hammerknuden på Naturstyrelsen hjemmeside her.
Shelter og bålhytte
I hjørnet af søen ned, hvor den grænser op til Hammersøen, er der et shelter og en bålhytte. De kan frit kan benyttes af alle. Naturligvis under hensyntagen til de regler, som gælder for overnatning og ophold i naturen.
Praktisk information og kort
Som beskrevet ovenfor ligger Opalsøen på Hammerknuden. Hvis du vil vide mere om den fantastiske natur, fugle- og plantelivet samt områdets kulturhistorie og geologi, kan du læse mit indlæg om hele Hammerknuden her.
Området er meget kuperet, og kan derfor ikke anbefales til dårligt gående, kørestolsbrugere eller barnevogne. Der går dog en fin sti i fladt terræn et godt stykke rundt om Opalsøen. Således har alle mulighed for at komme helt tæt klipperne og fornemme deres stejlhed. Har du mindre børn med, er det en god ide at holde et godt øje med dem, da det flere steder går ret stejlt nedad.
Kort og rute
For at komme til Opalsøen fra Rønne, kører man mod Allinge, og drejer til venstre ad Sænevej ned mod Hammerhus Slotsruin. Man passerer Hammerhus Slotsruin, og følger vejen videre ned mod Hammerhavn. I stedet for at køre helt ned til havnen, holdes til højre, hvorefter man kommer til parkeringspladsen ved Opalsøen. Se kort her.
Få inspiration til flere store oplevelser og ture på Bornholm her.