Søndag formiddag tog hele familien på tur til Bisonskoven i Almindingen. Missionen var at møde de fritgående europæiske bisonokser. Turinfo og link til billedserien finder du nederst i dette indlæg.
Bisonokser i Almindingen på Bornholm ? Ja, du læste rigtigt. I Bisonskoven, som er en del af Almindingen, går en flok europæiske bisonokser frit rundt i et indhegnet område på 200 hektar. Her kan du gå tur på stier indenfor området, og måske være så heldig at møde en fuldvoksen bisonokse på din vej. 200 hektar er jo et stort område, og man skal derfor også være lidt heldig for at se dyrene. I juli 2019 blev en 12 km lang vandrerute åbnet i Almindingen – Bisonstien. Går man denne rute, er der dog en god chance for at møde bisonerne.
Rundt om Svinemosen
Med 2 * 2 femårige børneben er den 12 km lange bisonsti lige i overkanten at gå for dem. Vi valgte derfor kun at gå den del af Bisonstien, som går rundt om Svinemosen. Efter sigende skulle bisonerne ofte holde til her. Strækningen fra Parkeringspladsen ved Christian X´s vej og rundt om mosen er på ca. 4 km.
Vi holdt gode pauser undervejs, hvor vi spiste morgenmad på Prinsgemalens bænk med flot udsigt ud over mosen. Far og børn tog også en tur op i fugletårnet og fik den flotte udsigt med heroppe fra. Jeg lider desværre af en ret voldsom højdeskræk, så jeg skulle ikke nyde noget. Herefter gik turen rundt om mosen, hvor der blev studeret kæmpemyreturer og “bisonkager” på stien. Selv om vejret ikke var det bedste og truende skyer hele tiden hang over os, gik vi i læ inde i skoven. Efterårets begyndende synlige indtog i skoven var smuk, men desværre var der ingen bisonokser i sigte.
Lige pludselig stod de der…..
Selv om det havde været en god tur, var vi alle alligevel en smule skuffet, da vi steg ind i bilen for at køre hjem. Men pludselig var heldet med os alligevel. Vi havde akkurat startet bilen, drejet ned ad vejen, og så stod de der. 8 fuldblods europæiske bisonokser i Almindingen på Bornholm ! Inklusiv en kalv. Jeg tror, at vi alle holdt vejret for en stund. Vi fik parkeret bilen og kom ud uden for meget larm. Her kunne vi stå på cirka 100 m afstand og nyde synet af de her fascinerende dyr. Helt fantastisk. Jeg fik næsten “flash back” til de gange, hvor jeg har været på safari i Afrika. Det var nøjagtig samme følelse af adrenalin og fascination, som kom op i mig, da vi endelig fandt dyrere. Ungerne var selvfølgelig også ovenud begejstrede. Især Filip, min søn, kunne slet ikke få armene ned. Han er for tiden meget optaget af dyr og har Sebastian Klein som sit store idol. Det var en kæmpe oplevelse for ham at se de store dyr i det fri.
Lidt om den Europæiske bisonokse
Den Europæiske bisonokse er Europas største vildtlevende pattedyr. De er en truet art og efter 1. verdenskrig var der faktisk ingen vildtlevende tilbage i Europa. Den historie er med til at gøre det endnu mere fascinerende, at der går en flok af dem rundt her på vores lille ø. Bisonerne blev sat ud i Almindingen i 2012. På Naturstyrelsens hjemmeside kan man læse, at formålene var flere: ” At hjælpe med at bevare en truet art, at undersøge, at undersøge om europæisk bison kunne leve i den bornholmske natur, om de kunne være med til at skabe en mere mangfoldig natur i skoven og at høste erfaringer til en eventuel genudsættelse af arten i naturen” (Kilde: Naturstyrelsen). Efter fem år konkluderede Naturstyrelsen, at bisonerne klarede sig godt. Flokken var vokset betydeligt og havde en tydelig positiv virkning på naturen.
Kort og rute
Kør til parkeringspladsen på Chr. X’s vej i Almindingen (postnummer Aakirkeby). Parkeringspladsen “Bison på Bornholm” kan du se på kortet her. Herfra går du ind i Bisonskoven og følger stien op til Svinemosen. Hele den 12 km lange bisonsti er markeret med lilla piktogrammer, så du let kan finde vej. Se den lange rute her på Naturstyrelsens turguide til Almindingen. Vælger du den korte rute rundt om Svinemosen, kan du også følge de lilla piktogrammer det meste af vejen. Turen kan med lidt god vilje godt klares med en barnevogn eller klapvogn. Der er dog en del kraftige trærødder undervejs på stien som skal forceres.
Turrute, Længde: 4 km (12 km), Tid: 1 time, fladt og relativ jævnt terræn, børnevenlig, billedserie.