Robbedale består af en række fredede vandfyldte grusgrave omkranset af smuk skov og med en interessant geologisk historie. For mange år siden var der på lige dette her sted en lagune, hvor der levede hajer, krokodiller, skildpadder og ikke mindst dinosaurer. Naturen ved og omkring grusgravene er meget smuk, og en vandretur i dette område, kan anbefales, uanset om man er interesseret i geologi og forhistoriske levn. Et udpluk af mine billeder fra området kan ses ved at klikke her.
Robbedale på Bornholm er endnu et område på øen, som jeg er helt nyt for mig, og som jeg ikke tidligere har haft kendskab til. At jeg opdagede dette utrolig smukke, og geologisk interessante område, var lidt af en tilfældighed. Jeg ville egentlig have været ude og gå tur ved Stampen lige uden for Rønne, men kom til at køre forkert. Den ”forkerte” vej førte mig ned igennem et smukt skovområde, og da jeg kom forbi en parkeringsplads, tænkte jeg, at jeg da lige så godt kunne gå min morgentur her. Som sagt, som gjort. Jeg parkerede bilen, steg ud – og her mødte der mig det smukke syn af vandet i Carl Nielsens Grusgrav. På denne udsædvandlige flotte og solbeskinnede efterårsmorgen var det virkelig et betagende syn.
Grusgravene
Grusgravene er en del af Rønne Plantage og det, som refereres til som Robbedale- og jydegårdsformationen. I grusgravene sydøst for Rønne, er der sand- og leraflejringer fra nedre kritdttid, som har været indvundet i mange år. Af hensyn til vandforsyningen Rønne, bliver der ikke gravet i sandgravene længere. I 1997 blev dele af Stenders Grusgrav og Carl Nielsens grusgrav fredet, og i dag er de begge fyldt med vand.
Dinosaurer, krokodiller og hajer
Når man går her, er det fascinerende at tænke på, at dette område engang var en lagune i et varmt hav. Et hav så varmt, at dyr som hajer, skildpadder og krokodiller levede her. Bornholm har nemlig ikke altid ligget geografisk, hvor øen gør i dag. For 400 millioner år siden blev Bornholm skabt i et voldsomt vulkanudbrud, hvor øen dukkede op i et inferno af glødende lava. Bornholm befandt sig her et sted omkring Ækvator – og ikke Østersøen, hvor øen ligger i dag.
På grund af beliggenheden var klimaet tropisk, og efterhånden blev både hav og landjord beboet af eksotiske dyr, herunder dinosaurer. Bornholm er det eneste sted i Danmark, hvor der har levet dinosaurer, og endda også de største af dem. Saurpoden levede blandt andet på Bornholm. Med en længde på op til 40 meter er den det største dyr, som nogensinde har gået på jorden.
Netop i robbedalegruset fra Carl Nielsens Grusgrav blev der i år 2000 og 2008 fundet en tand fra en kødædende dinosaurus. I 2019 fandt en dreng på 7 år en krokodilletand, da han gravede i en grusbunke fra Robbedale udenfor NaturBornholm i Aakirkeby.
Fossiler i Robbedalegruset
I dag er det ikke helt så let, at finde de lagdelte formationer i forskellige farver ved Robbedale. Dette da de geologiske profiler efterhånden er vokset til. Men i lagene gemmer der sig en skattekiste af store samlinger med blandt andet fossile snegle og muslinger.
Turforslag og praktisk informationer
Selv om man ikke skulle have den store interesse i geologi, fortidsdyr og fossiler, kan en tur til Robbedale på Bornholm og grusgravene alligevel anbefales. Området byder nemlig også på smukke udsigter over de vandfyldte grusgrave. Hertil kommer en smuk og fredelig skov med gode vandrestier.
Fra Rønne kører man mod Aakirkeby ad rute 38. Efter cirka 5 km kommer man til Stampevej på højre side. Drej ned ad Stampevej og efter ca. 400 meter kommer en parkeringsplads. Herfra man kan følge skovvejen ind til højre, ind til Carl Nielsens Grusgrav. Se kort her.
Danmarks Naturfredningsforening har lavet et turforslag og kort og området, som du kan se her.
Hvis du er interesseret i at få mere viden om Bornholms tilblivelse, dinosauerer, øens geologi m.m, kan du besøge NaturBornholm eller læse mere på deres hjemmeside.