Turen rundt om Kaolinsøen er en af de ruter, som jeg oftest går på mine morgenture. Søen ligger lige uden for Rønne og ca. 1,5 km fra hvor vi bor. Det er den midterste af de 3 søer, som tidligere har være Kaolingrave. Her er virkelig fint på alle tidspunkter af året – en dejlig oase at have i sin nærhed. Se turinfo med kort og rute samt billeder fra søen nederst i indlægget.
Kaolinsøen i Rønne er et skønt sted at gå en tur. Her er stilhed og ro – kun forstyrret af en masse fuglekvidder, en rytter på hest eller en mountainbiker, som måske passerer forbi. Søen er et af mine yndede mål for morgen-gå-turen. Ikke bare er her fredeligt, området er dejligt åbent, hvilket giver et fint morgenlys på søen. Kalolinsøen er også lidt anderledes end mange af de andre søer i nærheden, da den er mere aflang i sin form. Dét, at man ikke hele tiden kan se enden på søen, giver et lidt anderledes visuelt indtryk.
En del af Den Grønne Ring
Kaolinsøen i Rønne er en del af Den grønne Ring, som blandt andet forbinder 3 søer uden for Rønne. Alle søerne har tidligere været udnyttet som Kaolingrave. Ringen er en sammenhængende terrænsti hele vejen rundt øst om Rønne, hvor udgangspunktet f.eks. kan være Antoinette Stranden og Blykobbe Plantage. På en stor del af ruten – herunder langs Kaolinsøen – er der både mountainbikespor og ridespor. Kaolinsøen er den midterste af de 3 søer og ligger ca. 500 m nord for Snorrebakkesøen.
Kaolin
Kaolinsøen har fået sit navn efter, at det tidligere har været en kaolingrav. Her blev der gravet efter kaolin, som blev brugt i produktionen af porcelæn. Søen er en del af en godt 3 km lang og godt 200 meter bred bræmme øst for Rønne, hvor granitten pga. klimatiske forhold er omdannet til Kaolin. Ren Kaolin er et hvidt, blødt mineral, som kaldes kaolinit eller porcelænsjord. Den bornholmske kaolin er en hvid bjergart af overvejende kvarts og glimmermineraler med et indhold af lermineralet kaolinit på ca. 20%. .
Porcelæn til den Kongelige Porcelainsfabrik (Royal Copenhagen)
Den bornholmske Kaolin har blandt andet været brugt af den Kongelige Porcelainsfabrik (i dag Royal Copenhagen), som blev oprettet i 1775. Den danske konge ønskede en produktion af fornemt porcelæn, som kunne bruges til gaver. Derfor blev der udsendt folk til Bornholm for at lede efter Kaolin. Samme år som den Kongelige Porcelainsfabrik blev etableret, fandt man porcelænsjord ved Snorrebakken i Rønne. Porcelænsjorden blev brugt helt frem til 1881, hvor man stoppede med at bruge bornholmsk Kaolin i porcelænsproduktionen. I dag er alle de tidligere kaolingrave fyldt op med vand.
Turinfo:
Kaolinsøen et par hundrede meter uden for Rønne. Med udgangspunktet i Rønne kører du til Ringvejen. Ved rundkørslen mellem Nordre Ringvej og Østre Ringvej vælger du frakørslen af Torneværksvej. Kør et par 100 meter, hvorefter du kan parkere bilen på den lille parkeringsplads ved Porcelænsvej
Turlængde: 2,2 km, Tid: ca. 40 minutter, jævnt terræn, kan gås med barnevogn og gående mindre børn, kort og rute