Første gang jeg besøgte Blåskinsdalen, var det som at træde ind i en magisk og eventyrlig verden. Grønt, frodigt og vildt. Bregner og den stedsegrønne vedbend, der dominerer skovbunden og snor sig op ad de fleste af dalens træstammer, får dalen til at virke urskovsagtig. Jeg oplevede det nærmest som, at jeg var ude og vandre i regnskoven i en helt anden verdensdel. Læs om den smukke dal i dette indlæg, og se et udpluk af mine billeder her.
Turlængde: 2,5 km (alternativ 6 km) / Varighed: 1 time (alternativ 3-4 timer) / Turrute / Kort / Kuperet terræn / Ikke egnet til barnevogne, kørestole mm og dårligt gående/ Billedserie
Blåskinsdalen på Bornholm er en af øens mange smukke sprækkedale. I mine øjne en af de smukkeste. Den er opkaldt efter de mange blå anemoner, som blomstrer her om foråret. Det blå tæppe er et imponerende skue, og det er da også hertil, at mange bornholmere valfarter, når det første spæde forår skal opleves. Når man taler med bornholmerne, omtales dalen ofte som en af øens velbevarede hemmeligheder. Stedet er nemlig ikke så kendt af turisterne, som mange andre steder på øen. Det er egentlig lidt underligt, når man – som jeg – synes, at Blåskinsdalen er en af de skønneste pletter på Bornholm. Og så ligger den ovenikøbet i ganske kort gåafstand fra to af øens mere besøgte attraktioner – Jons Kapel og Ringebakkebruddene ved Vang.
Storslået natur og udsigt på turen ind i dalen
Turen ind til Blåskinsdalen fra Jons Kapel er i sig selv en kæmpe oplevelse med storslået natur og udsigt. Det første stykke går man på en sti oppe på klipperne med en fantastisk udsigt ud over Østersøen, de stejle klippesider og bølgerne, som slår ind mod klipperne. En del af klipperne er belagt med frodig grøn vegetation. Da jeg gik her med min mand, fik vi begge to associationer til det UNESCO beskyttede område Cinque Terre i Italien.
Sprækkedalen
Blåskinsdalen på Bornholm er, som alle de andre sprækkedale på øen, blevet til af frost, is og vand for knap 20.000 år siden. Under formningen hævede landskabet sig. Dette resulterede blandt andet i, at dalens bæk kom til at ende ud i et regnskovsagtig vandfald helt ude ved kysten.
På nordskrænten i dalen ligger en stor vandreblok. En såkaldt jættebold eller på bornholmsk: jættebujl. Den ses tydligst om vinteren, hvor den ligger og troner som en kæmpe bold på sin udsatte plads lige på kanten af dalen.
Naturen
Blåskinsdalen er vel nok mest “berømt” for de utallige blå anemoner, som dækker skovbunden i starten af foråret. Det blå anemonetæppe skifter dog hurtigt farve. Herefter er det de hvide og gule anemoner, som tager over. Når anemonerne er afblomstrede, dukker nye farvestrålende planter op ad jorden. Sidst på foråret og i starten af sommermånederne kan man finde flere orkideer i dalen. Især orkideen ved navnet gøgeurt er ganske almindelig her. I det sene forår ses også flere steder et næsten pink tæppe af de smukke Dagpragtstjerner.
De mest dominerende planter i dalen er dog bregnerne og den stedsegrønne vedbendt. Det er også dem, som skaber oplevelsen af at befinde sig i en urskov. Fuglekirsebær, Eg og Avnbøg huserer også i dalen. Tidligere var der også mange Skovelm og Ask. De er dog begge gået til at hhv. elmesygen og den aggresive træsygdom askeoptørre. Dalen er ”uberørt”, og for nogle kan den måske fremstå temmelig rodet med træer, som ligger på kryds og på tværs. Personligt synes jeg, at de ”vedbend-pyntede” træer er med til at skabe den eventyrlige og magiske stemning i dalen.
Det er ikke kun vegetationen, som er interessant og dragende i maj og juni. I disse måneder er der nemlig også rigtig gode chancer for at høre nattergalen synge i Blåskinsdalen.
Praktisk info og rutevejledning
Som tidligere skrevet, ligger Blåskinsdalen imellem Jons Kapel og Ringebakkebruddene. Du kan komme ind i Blåskinsdalen ved at køre til Jons Kapel. Her kan du parkerer bilen på parkeringspladsen. For at komme hertil fra Rønne, følger du landevejen nordpå mod Allinge. Ca. 6 km efter Hasle kommer et skilt på venstre hånd, som viser ned mod Jons Kapel. Fra parkeringspladsen her, følger du vandrestien ca. 400 meter. Her kommer et skilt mod Blåskinsdalen, som fører dig ind i landet.
Turen fra parkeringspladsen ned forbi Jons Kapel videre ad kyststien og ind i Blåskinsdalen er på ca 2,5 km. Se kort over rundturen her. Er du til en længere vandretur, kan du inddrage Ringebakkebruddene og f.eks. gå Naturfredningforeningens rute på 6 km, se mere her. På kortet her kan du få et overblik over de forskellige vandrestier i hhv. Ringebakkebruddene, Vang og Blåskinsdalen.
Vær opmærksom på, at terrænet i Blåskinsdalen kan være en smule kuperet, og er ikke egnet for dårligt gående, barnevogne, kørestole mm.
Blåskinsdalen hører til i min personlige top 5 over de skønneste steder på øen
Blåskinsdalen på Bornholm og turen derind fra Jons Kapel hører til i min personlige Top 5 over de skønneste steder på Bornholm. Et sted, som jeg på det varmeste kan anbefale, hvis du ikke har været der før, og bor eller besøger øen.