Nedenfor kan du læse om Hasle Lystskov og skovens historie, landskab, plante- og dyreliv samt få en vejbeskrivelse. Hasle Lystskov er en del af et 535 ha stort, sammenhængende område, som er fredet. Et område, som ikke hører til blandt de mest overrendte på Bornholm. Ikke desto mindre er skoven rigtig dejlig. Her finder du stilhed og ro, og et område som har det meste: skov, flot strand, dyreliv, vandrestier, naturhistorie og ikke mindst den idylliske Rubinsø.
Området strækker sig fra Rønne til Hasle. Selve Lystskoven er 76 ha stor og ejes af Bornholms Regionskommune. Syd for Hasle Lystskov ligger Hasle Klinker skoven og Blykobbe Plantage, som også er et besøg værd.
Historie
På grund af den kraftige sandflugt, blev alle skovene i området plantet i perioden 1820-1850. Skovene skulle beskytte landbrugsarealerne mod sandflugten. Senere i 1887 nedsatte Hasle byråd et skovudvalg med følgende formål: “at tage under Overvejelse på hvilken Måde og for hvilken Bekostning en lystskov eller et stykke jord til Beplantning kunne tilvejebringes, samt tillige tage under overvejelse, hvorledes Midlerne til Bestridelsen af Udgifterne kunne skaffes tilveje” Udvalget bestod af købmand Grønbech, Skipper L. Munch og tidligere førsteskolelære H.C. Siersted, der førte protokol over udvalgets arbejde. Protokollen findes i dag i regionskommunens arkiv.
I dag er Hasle Lystskov fredet og drives udelukkende under hensyntagen til dens rekreative værdi. Dvs. bevarelse af de gamle træer, selvforyngelse, hvor det er nødvendigt og udtynding, således at skoven fremstår lys og venlig.
Landskabet
Hasle Lystskov ligger på Bornholms vestkyst. Geologien er her anderledes end på resten af øen.
Kyststriben fra nord for Hasle til syd for Rønne er en del af den såkaldte Rønnegrav, hvor kyststriben primært består af ler. Kanten blev skabt i juraperioden for ca 160 mio. år siden. Den burde egentlig ligge begravet under havets bund, men er blevet hængende på det bornholmske grundfjeld. Ingen har kunnet finde en forklaring på hvorfor.
Undergrunden består af løst sand, faste sandsten, hårde, røde lerjernsten samt blødt ler. I sandstenslagene er det muligt at finde rester efter flere forskellige arter havlevende dyr, som blæksprutter, muslinger, snegle, hajer og fisk. Som det eneste sted i Danmark er her også fundet rester af de store forhistoriske maritime krybdyr svaneøglerne. Ligesom man har fundet forstenede dinosaurfodspor i nogle af sandstensblokkene. Disse fodspor kan ses på NaturBornholm. Det var også her ved Hasle Klint at man i april 2018 vakte opsigt ved at finde en dinosaurknogle. Den første nogensinde, som er fundet på dansk jord.
Plantelivet
De lerede kystskråninger giver gunstige forhold for sjældne planter. Du kan f.eks. finde blågrå siv, bjergperikon og strandloppeurt. Du kan også finde spydbladet skjolddrager, som kun findes på Bornholm. Det er også her du kan finde øens eneste forekomst af kær-svinemælk, som kan blive op til 3 meter høje. Herudover vokser der de mere udbredte strandkål, burre-snerre, vår og sølv-potentil, samel, opret hejre, almindelig mjødurt, soløje og smalbladet kællingetand. Og så vokser der masser af brombær i krattet
Ligesom på kyststrækningen, er skoven også afvekslende med dens planteliv. Her er de traditionelle bøg , birk , skov-fyr og rød-grantræer . Men du kan også se fuglekirsebær , bævreasp , ene og forskellige arter af røn . Hasle Lystskov byder også på et skønt spisekammer med masser af skønne bær, blandt andet brombær, blåbær, revling og tyttebær.
Blandt skovens mere sjældne planter er skærm vintergrøn.. Denne plante findes kun få andre steder i landet. Af andre skovbundsplanter kan nævnes guldnælde, almindelig engelsød , liljekonval , firblad og voldtimian . I de gamle nåleskovspartier er der indvandret en lang række nordiske plantearter, blandt andet linnæa og orkidéerne knærod og hjertebladet fliglæbe .
I Hasle Lystskov finder du også en af øens bedre områder til at gå på jagt efter lækre spiselige svampe. På en god sæson kan du både finde de almindelige kantareller, brunstokket rørhat, Karl Johan-rørhat og ægte ridderhat. Her kan man ligeledes “bryste” sig med at have fundet den grimmeste svamp i Danmark – ærtetrøffelen, som er en af de mere sjældne svampe (den er ikke spiselig). Ærtetrøffelsen er faktisk så sjælden, at den er at finde på den såkaldte Rødliste, som er en liste over blandt andet udryddelsestruede svampe.
Dyrelivet
Når du går en tur i Hasle Lystskov, er det ikke uvanligt, at du ser et eller flere af skovens mange rådyr. Du kan også nyde de mangle fugle, som bor i skoven. Her er en af landets tætteste bestanddele af sortspætter, ligesom løvsangerne og rågerne, er nogle af de fugle, som du formentlig vil støde på. Digesvalen yngler i kystskråningerne, og det lave vand ud for skoven er et fint mellemlandingssted for andefugle, blandt andet krikand , troldand , hvinand og stor skallesluger . Er man rigtig heldig, får man øje på den sjældne vadefugl sortgrå ryle .
Vejbeskrivelse og beliggenhed
Hasle Lystskovs beliggenhed kan du se på kortet her. Hvis du kommer fra Rønne, så drejer du fra Rønnevejen (rute 159 lidt nord for Rønne, og kører mod Sorthat. Lidt længere fremme, efter Muleby, går Fælledvej gennem Hasle Lystskov. Hasle Nordkyst kan nås fra Strandvejen (rute 159) nord for byen.
Hvis du benytter dig af offentlig transport, kan du tage Busrute 1 fra Rønne, som kører gennem Hasle Lystskov til Hasle centrum.
Få inspiration til ture i skønne Hasle Lystskov her, hvor du kan se alle mine indlæg om mine forskellige ture i skoven. I hvert indlæg findes rutebeskrivelse og link til kort over turruten.
Kilder: Bornholms Regionskommune, Fredninger DK