Oplev idylliske Rubinsøen, som hører til blandt de smukkeste søer på Bornholm. Turen omkring søen er en af mine favoritturer. Både søen i sig selv, men også den omgivende natur er ganske enkelt malerisk. I dette indlæg kan du læse om Rubinsøen og tips fra vores ture dertil. Du får ligeledes link til min billedserie fra søen samt link til kort over turrute.
Rutekort; Længde: 1,4 km,; Tid: 15-20 minutter; egnet til selvgående børn, ikke egnet til barnevogne, kørestole mm. hele vejen rundt; Billedeserie
Området omkring Rubinsøen er smukt og idyllisk uanset, hvornår på året du er her. Vær opmærksom på, at hvis du er i kørestol eller har barnevogn med, kan det være en udfordring at komme hele vejen omkring søen. Du kan dog sagtens gå ad stierne gennem skoven ned til søen, og nyde udsigten. Turen omkring søen er relativ kort og ikke længere end at børnene (på 4 år) sagtens selv kan gå omkring den. De fleste steder er søen dog omkranset af stejle skrænter, og man bør derfor holde sig på stierne eller indad mod skoven.
I vores familie tager vi ofte en tur ud til Rubinsøen i weekenderne. Gerne fra morgenstunden af, hvor vi tager morgenmad hjemmefra. Så spiser vi maden ved et af de borde og bænke, som er sat op ovenfor de gamle skråninger, som omkranser søen. Herfra kan vi nyde den smukke udsigt ud over søen, fuglenes kvidderen og måske hilse på et rådyr. Som en ekstra bonus om efteråret er her masser af lækre brombær, som vi ynder at mæske os i.
Et godt sted at fiske efter gedder
Rubinsøen er også et godt sted at fiske efter gedder. Her er faktisk tale om et lidt af et skattekammer. Både fisk og bestand er store. Således fanges der jævnligt gedder på 5-6 kg. Du behøver heller ikke at bekymre dig om fisketegn, da dette ikke kræves for at fiske i Rubinsøen.
Om Rubinsøen
Rubinsøen er en kunstig sø, og var tidligere en gammel kulgrav. Kulgraven blev brugt til at skaffe brændsel til de bornholmske virksomheder under 2. verdenskrig. Fra 1942 til 1948 blev der brudt mere end 30.000 tons brunkul i kulgraven, som nu er fyldt op med vand. Hvis du er interesseret i at vide mere omkring historien om kulbrydningen, og se billeder fra den tid, kan du trykke her og læse mere.
Plantelivet omkring Rubinsøen
Omkring Rubinsøen på de åbne skrænter vokser der en orkidé, som hedder Glat Hullæbe. Den er en relativ ny art, og vokser ikke andre steder på øen. Grunden til at den lige præcis vokser her, skyldes angiveligt det nye miljø, som opstod i forbindelse med gravningen efter kul under 2. verdenskrig. Omkring søen kan du også finde den duftende Knærod, som er sjælden i Danmark. Og så vokser Liden Vintergrønt, også kaldet Sommerkonval her ligeledes.
Rubinsøen regnes som en del af Hasle Lystskov, som jeg tidligere har skrevet et indlæg om. Hvis du er er nysgerrig på at finde ud af mere om landskabet og plantelivet i Hasle Lystskov, kan du klikke her.
Turrute og kort
Du kan parkere ved Glasværksvej 1 (P-kultippen), og så starte ruten rundt om søen her fra. Det er den rute, som jeg har tastet ind i google maps kortet, som du kan få frem ved at klikke her. Alternativt kan du parkere henne ved Hasle Feriecenter. Her fra går der en sti igennem skoven direkte til Rubinsøen.
Billedeserie fra vores ture til Rubinsøen efterår og vinter kan du se ved at klikke her.
Kilder: Bornholm.info, 367 ture i Bornholms natur