Skøn vandretur i Hasle Lystskov på en bidende kold dag i januar. Til gengæld stod solen højt på en klar blå himmel. Sådan en vinterdag er noget af det smukkeste. Det er ved at være længe siden, at solen har været fremme, så det var bare om at klæde sig varmt på og komme ud og suge nogle D-vitaminer til sig. Læs i dette indlæg om indtryk på dagens tur, få link til fotos fra turen og turbeskrivelse samt link til kort over turruten.
Rute, Turlængde: 4 km; Tid: 1,5 time; let terræn, ikke hele ruten er barnevogns- og kørestolsvenlig; Billedsserie
I dag tog jeg på vandretur ved Hasle Lystskov efter at have afleveret ungerne i børnehaven, kørte jeg ud til Hasle Lystskov. Jeg var der også for mindre end en uge siden, men er langt fra færdig med at udforske lystskoven. Hasle Lystskov har nemlig så meget at byde på – her er skov, strand og den idylliske Rubinsø. I tillæg er her et rigt fugle- og planteliv og området er også geologisk interessant. Det er også et rigtig godt sted til at spotte spætter, og i dag var jeg så heldig at hilse på en flagspætte ganske tæt på. Så tæt på, at jeg kunne tage et fint billede af den.
Det omskiftelige vejr
Da vejret var perfekt gik jeg en noget længere tur i dag end forrige gang. Jeg inkluderede dog turen langs stranden i turen. Der er noget ved vandet, som virker dragende og meditativt på mig. Det er så imponerende at se, hvordan havet forandrer sig hele tiden. Da jeg var på samme strand for mindre end en uge siden blæste det og bølgerne var høje. I dag var her helt vindstille. Det er jo noget af det mest fantastiske ved naturen – at den er så omskiftelig. At man kan komme tilbage til nøjagtig det samme sted inden for en uge, og så er det så forskellige oplevelser, indtryk og billeder, man får med sig. Det kan jeg godt blive lidt ydmyg over – og privilegeret over at have muligheden for at opleve dette på næsten daglig basis.
Lige så meget som jeg nyder at gå en tur, hvor jeg bliver blæst godt igennem, så må jeg indrømme, at jeg stornød at blive ramt af solens stråler i dag. Lige det jeg havde brug for efter flere uger med gråvejr. Det klare vejr var også et perfekt vejr til at tage nogle gode billeder i skoven.
Turbeskrivelse og seværdigheder
Silderøgeri og Peder Olsens Havn
Udgangspunktet for min vandretur ved Hasle Lystskov var Hasle Silderøgeri. De sidste røgerier i Hasle lukkede midt i 1970’erne. Dette røgeri er imidlertid fredet og fungerer som et levende museum. Her er mulighed for at købe og spise varme røgede sild på stedet. Overfor røgeriet findes i øvrigt en rigtig skøn legeplads, ligesom der er etableret et udendørs styrketræningsrum. Fra P-pladsen ved Hasle Silderøgeri følger du kyststien sydpå, hvor du, udover den skønne havudsigt, også kommer forbi Peder Olsens Havn. Havnen er opkaldt efter initiativtageren, og er en ganske lille, primitiv havn. Her er blot et par skure, nogle robåde og et wirespil til at hale bådene op på stranden med. Et af skurene er resterne af Peder Olsens båd.
Rubinsøen
Du fortsætter ad kyststien sydpå for så at forsætte ad vejen Campanella til Fælledvej, som du følger ganske lidt sydpå og derefter går videre ind i skoven. Ad den anden skovvej på højre hånd drejer man sydpå. Her kommer du forbi Siersted Mindesmærke. H.C. Siersted var førstelærer og var en af drivkræfterne bag anlæggelsen af Hasle Lystskov. Han var medlem af byrådet, amtsrådsmedlem og medstifter af Hasle Kulværk. Fortsæt ad skovvejen, og du kommer nu ned til Rubinsøen, som du går rundt om. Rubinsøen er en kunstig sø, som tidligere var en kulgrav, der blev brugt under 2. verdenskrig. Rubinsøen og en selvstændig tur rundt om søen, kan du læse mere om her. Når du har været rundt om Rubinsøen, fortsætter du ud til Fællesvej igen, som du følger lidt nordpå til Glasværksvej. Følg Glasværksvej, hvor du for enden ad vejen kommer til en parkeringsplads.
Kultippen
Ved parkeringspladsen finder du Kultippen, som er et kunstigt kystlandskab af affaldsmateriale fra kulgravningen ved Rubinsøen. Kullene blev transporteret fra kulgraven til Kultippen på tipvogne via spor, som blev ført i en slugt under Fællesvej. Fra parkeringspladsen ved Kultippen går turen nordpå og retur til udgangspunktet. Du kan vælge enten at gå ad kyststien langs havet eller ind gennem skovområdet på den lidt bredere sti. Hvis du går langs vandet, går du også langs kystklinten, hvor man kan være heldig at finde fossile hajtænder.
Du kan læse meget mere om Hasle Lystskov i indlægget herom ved at klikke her.
Rute, kort og praktik
Jeg parkerede bilen ved Hasle Silderøgeri, og startede min tur herfra. Jeg fulgte den rute, som fredninger.dk foreslår på deres hjemmeside. Turen er på lidt over 4 km i alt og er generelt en let tur. Stierne omkring Rubinsøen egner sig dog ikke til barnevogne, kørestole mv. Men så kan du eventuel undlade være med at gå omkring søen, idet f.eks. en kombivogn fint klarer resten af turen. Den samlede tur tager ca. 1½ time at gå. Ruten på dagens vandretur ved Hasle Lystskov kan du se i Google Maps ved at trykke her. Her har jeg tastet både kyststien ind og den lidt bredere og barnevognsvenlige skovsti ind (som går parallelt med kyststien). Se eventuelt også fredniger.dk’s turkort her.