Forleden drog jeg på tur ved Troldeskoven og Stammershalle, som ligger på Bornholms østkyst. Når man går i området, fornemmer man den lidt mystiske og eventyrlige stemning. Ud over et utroligt smukt og varieret landskab med både frodig skov, hav og rå klippelandskab, byder området også på spændende kulturhistorie og botanik. Jeg kan varmt anbefale en tur i området. Læs med nedenfor og se billedeserie fra området her.
Troldeskoven og Stammershalle på Bornholm er to mindre områder, som ligger side om side på øens østkyst. Troldeskoven ligger på gamle strandvolde på modsat side af Stammershalle, som er en stykke klippehede, der ligger helt ud til vandet. Begge områder er fredede. Det ikoniske Stammershalle Badehotel troner lige imellem og binder med dets charme og idylliske udseende de to områder smukt sammen.
Troldeskoven
Troldeskoven er ikke særlig stor, og man der er ingen risiko for at fare vild i den. På trods af den beskedne størrelse har skoven rigtig meget at byde på.
Den frodige skov
I det foråret er skoven intet mindre end et anemone paradis. På denne dag midt i april, hvor jeg besøgte skoven, var skovbunden dækket af det smukkeste hvide tæppe af anemoner. Selv om de hvide anemoner tydeligt havde overtaget skovbunden, var der enkelte steder stadig både blå og gule anemoner at finde. Også den sjældne blegblå anemone er at finde i skoven. At gå rundt i denne eventyrsagtige skov med anemonerne omkring en og lystig fuglekvidder var simpelthen magisk.
I det hele taget huser Troldeskoven et rigt planteliv. Tyndakset gøgeurt , hulkravet kodriver, krat-viol og hulrodet lærkespore er nogle af de planter, som man også kan opleve i massevis af i skoven.
Troldskoven er en typisk bornholmsk kystskov med Ask, Skovelm og Fuglekirsebær som de dominerende træer. Mange af elmetræerne er desværre dog døde som følge af elmesygen. Overalt i skoven snor kaprifolier og vedbend sig op og rundt om både stående og væltede træer, klipper og sten. De er i den grad med til at skabe den her troldeagtige stemning. Man kan også let få associationer til regnskoven. Da jeg gik her havde det lige regnet lidt. Den duft af fugt og frodighed, sendte mig i tankerne tilbage til et ophold, vi havde i regnskoven i Thailand for lidt over et år siden.
Det lidt specielle ved træerne i Troldeskoven er, at de vokser på en forstrand af rullesten. En forstrand som stammer tilbage fra en tid, hvor havets overflade lå højere end i dag. De glatte afrundede rullesten kan man faktisk se mellem rodtrævlerne på træerne, når de lægger sig ned med rodkagen synlig som følge af en kraftig storm.
Vandreblok, bautasten, klippehuler og jættestue
I skovens sydlige ende kan man se en 6,5 meter høj vandreblok. Stenen kaldes Elverhøj. Det er en kæmpesten med en hule inde i klippen. Vandreblokken består af bornholmsk gnejs og vurderes med sine 430 tons at være Danmarks tredjestørste løstliggende vandreblok. Du kan læse mere om Elverhøj, dens størrelse og oprindelse på GEUS hjemmeside her. I slutningen af 1930’erne blev der fundet rester efter beboelse i bondestenalderen for måske 6000 år siden. En sten og hule, som virkelig kan sætte gang i fantasien hos både store og små.
I en anden af skovens naturlige klippehuler kan man opleve den såkaldte ”jættestue”, hvor man helt tilbage i 1819 fandt rester fra en begravelse i oldtiden.
Skoven rummer også en del bautasten, samt en lidt mystisk, skibsformet stensætning af 14 bautasten. Undersøgelser viser, at stensætningen ikke er en vikingegrav, men formentlig er af sammen type som stensætningen Hellig Kvinde længere nede ad kysten.
En zoologisk have
Frem til 1940 har der levet bjørne, løver og andre vilde dyr i Troldeskoven! Godt nok buret inde i de anlæg, som udgjorde et zoologisk haveanlæg, som blev drevet fra Hotel Stammershalle frem til at de tyske besættelsestropper overtog og satte en stopper for datidens hotel- og zoodrift på stedet.
Selv om mange af de gamle dyreanlæg efterhånden er blevet opslugt af vedbend og skov, kan man stadig se rester fra cementindhegningen.
Skovens dyreliv i dag
I dag er det primært råvildt og egern, som lever i Troldeskoven. I løbet af maj og juni er det dog især fuglene – og specielt nattergalen- som tager det meste af opmærksomheden. Havesanger, munk, bogfinke og andre sangfugle lægger også stemmer til fuglekoncerterne i skoven, men nattergalens sang er den klart mest dominerende.
Stammershalle
Lige overfor badehotellet ligger der en mindre ”knold” med en åben klippehede. Her kan man nyde det imponerende syn af de skær, fremspring og lave klippeformationer, som udgør en stor del af kystlinjen på den bornholmske østkyst. Det er et bjergtagende – og på især blæsende dage – dramatisk syn, når bølgerne slår ind mod de lave klippeformationer og klipperev.
Oldtidsminderne
På klippeknolden overfor hotellet kan man opleve flere oldtidsminder. Der hersker en del tvivl om, hvad de repræsenterer, men man hælder mest til, at det er gravanlæg og/eller religiøse samlingspunkter fra bronzealderen, jernalderen og vikingetiden.
I området findes der blandt andet to stenkredse af glatte strandsten om stenkister, hvori der er fundet våben og skår af lerkar fra romersk jernalder. Desuden findes her en bautasten i en stjerneformet stenlægning, tre stenrøser og en skibssætning, der måske er fra vikingetiden. I en af røserne har man fundet en urne med bronzealdergenstande.
Badehotellet
Efter at have været nedlukket under besættelsen, åbnede Hotel Stammershalle igen. Det charmerende gule hotel var oprindeligt et kurhotel fra 1911, som blev opført af en tysk hotelkonge. Har man besøgt nogle af de fine slotte i de tyske bjergområder, ser man også tydeligt, hvor inspirationen til bygningen er hentet.
I de senere år har hotellet undergået en omfattende renovering, og drives i dag som et af Danmarks bedste badehoteller. Stedet oser af stemning, og huser også en af Bornholms bedste gourmetrestauranter.
Praktisk information og turforslag
Både Troldeskoven og Stammershalle er mindre områder. Turen fra Stammershalle ned langs kysten til den sydlige ende af Troldeskoven og retur ind igennem skoven er ikke længere end cirka 1,5 kilometer. Man kan til gengæld tage sig god tid til at nyde udsigten og udforske de små stier i skoven – og eventuel forlænge turen ned langs kysten. Du kan se kort over Troldeskoven og Stammershalle her.
Terræn
Knolden ved Stammershalle er ikke egnet til barnevogne mm. på grund af det meget ujævne terræn med mange klipper og sten. Kyststien fra Stammershalle og ned til den sydlige ende af Troldeskoven er til gengæld ikke et problem, da den hele vejen er asfalteret. Turen ind igennem Troldeskoven kan også gås med barnevogn, om end stierne de fleste steder er noget smalle.
Gående børn kan sagtens være med på hele turen. På selve knolden ved Stammershalle omkring de 3 bautasten er der dog flere steder med stejle klippevægge, hvor det går brat ned. Det anbefales derfor, at have de mindste hånden her. Til gengæld kan de mere eller mindre slippes løs og sendes på eventyr inde i Troldeskoven.
Parkering og vejbeskrivelse
Troldeskoven og Stammershalle ligger begge ud til Kystvejen mellem Gudhjem og Allinge (rute 158).Der er parkeringspladser både overfor Troldeskoven og ved Stammershalle. Begge steder er der opsat informationstavler, hvor man kan læse om områderne.
Du kan finde inspiration til flere spændende oplevelser på Bornholm her.
Kilder: Fredninger.dk og 367 ture.