Hjem Bornholm i billeder Robbedale uden for Rønne – billedserie

Robbedale uden for Rønne – billedserie

Robbedale udenfor Rønne består af en række fredede vandfyldte grusgrave omkranset af smuk skov og med en interessant geologisk historie. For mange år siden var der på lige dette her sted en lagune, hvor der levede hajer, krokodiller, skildpadder og ikke mindst dinosaurer. Naturen ved og omkring grusgravene er meget smuk, og en vandretur i dette område, kan anbefales, uanset om man er interesseret i geologi og forhistoriske levn.

Grusgravene er en del af Rønne Plantage og det, som refereres til som Robbedale- og jydegårdsformationen. I grusgravene sydøst for Rønne, er der sand- og leraflejringer fra nedre kritdttid, som har været indvundet i mange år. Af hensyn til vandforsyningen Rønne, bliver der ikke gravet i sandgravene længere. I 1997 blev dele af Stenders Grusgrav og Carl Nielsens grusgrav fredet. I dag er de begge fyldt med vand.

Når man går her, er det fascinerende at tænke på, at dette område engang var en lagune i et varmt hav. Et hav så varmt, at dyr som hajer, skildpadder og krokodiller levede her. Bornholm har nemlig ikke altid ligget geografisk, hvor øen gør i dag. For 400 millioner år siden blev Bornholm skabt i et voldsomt vulkanudbrud. Her dukkede øen op i et inferno af glødende lava. Bornholm befandt sig her et sted omkring Ækvator – og ikke Østersøen, hvor øen ligger i dag.

Du kan læse mere om Robbedale udenfor Rønne og grusgravene i mit indlæg her.

Skriv en kommentar

*Ved brug af kommentarfeltet accepterer du samtidig websidens opbevaring og behandling af dine oplyste data. Din emailadresse bliver ikke vist eller offentliggjort.

Bornholmiglimt.com bruger cookies til at skabe en god brugeroplevelse, huske indstillinger, trafikmåling og målrette annoncer. Klik på OK knappen for at acceptere dette. OK Læs mere her