Bornholms Kulturhistoriske Museum er et interessant og spændende sted på øen at søge hen, hvis man ønsker at blive klogere på Bornholms historie. Her hvor vi er gået ind i den mørke tid, er museet oplagt at gå på opdagelse i, når vejret ikke er til udendørsaktiviteter.
Hele familien besøgte i forrige weekend Bornholms Kulturhistoriske Museum. Det var en af de her weekender, hvor det bare regnede fra morgen til aften. Med to aktive femårige kan sådanne weekender godt være lidt af en udfordring, når det kommer til underholdningsalternativer. Da vi aldrig tidligere har besøgt museet, var det kedelige udevejr en kærkommen lejlighed til et visit – og det bliver helt sikkert ikke sidste gang.
Et spændende besøg for både voksne og børn
Både os voksne og børnene havde stor fornøjelse ud af museet, og vi tilbragte cirka 3 timer der. En af de ting, som gjorde besøget til en succes, var bl.a. en opgave, som børnene fik udleveret ved indgangen. Opgaven bestod i, at de skulle finde hver enkelte medlem af den bornholmske trold Krøllebølles familie. Familiemedlemmerne er placeret forskellige steder rundt omkring på museet. Når et familiemedlem blev fundet, skulle børnene tegne en af de ting, som stod nærmest på. Opgaven gjorde, at ungerne fik set sig godt omkring på museet. Der findes næsten ikke noget bedre end at opleve børns nysgerrighed, og her var der hele tiden noget nyt, som fangede deres interesse. Samtidig fik vi voksne også lidt ro til ind imellem at fordybe os, alt imens børnene tegnede.
Hvad kan man opleve ?
Museet udgør tre etager med en lille museumskiosk i stuen ved ingangen. De tre etager huser udstillinger, oplevelser og fortællinger fra den bornholmske historie, og spænder vidt lige fra jægerstenalderen til afslutningen på den kolde krig. Når man går igennem museet stifter man bekendskab med blandt andet den bornholmske arkæologi, Bornholms søfart, den russiske besættelse, de klassiske bornholmerure og den bornholmske hverdag i gamle dage.
Der er også flere steder på museet, hvor man som besøgende selv bliver aktiveret. Blandt andet kan man prøve kræfter som arkæolog, ligesom man kan nærstudere forskellige fund i mikroskoper. En aktivitet, som også var til stor fornøjelse for børnene. Indlægget fortsættes under billederne……
Dagligdagen i gamle dage
Det kommer nok ikke som den store overraskelse, at børnene var mest begejstret for den øverste etage, som rummer udstillingen over nostalgisk legetøj, en gammeldags købmandsbutik, skolestue og dagligstue. Det var med let forundring, at de kunne genkende noget af det legetøj, som deres far legede med som barn og som han nogle gange viser frem derhjemme. I købmandsbutikken fik vi stiftet bekendtskab med den gamle måde at drive købmandskab på – nemlig hvor man i butikken handlede direkte gennem købmanden over en disk. Varerne i købmandsbutikken er blevet indsamlet fra de gamle købmandsbutikker, der blev nedlagt i 1970’erne. I den gamle skolestue havde vi masser af sjov med at simulere en undervisningssituation og ungerne hyggede sig med at skrive med kridt på tavlen.
Guldgubberne
For mig var det guldgubberne, som jeg fandt mest interessant denne lørdag. Når man bor på Bornholm, kan man næsten ikke undgå at læse om disse fantastiske fund fra jernalderen. For nylig kunne vi også i en dokumentarserie med Prins Joachim se prinsen være med til at finde guldgubber i Sorte Muld ved Ibsker. På museet er udstillet rigtig mange af guldgubberne, og de er vældig fascinerende at se på – og ganske små. Ordet guldgubbe er en gammel svensk betegnelse for en lille udskåren guldblikfigur. Det er billeder af mænd, kvinder og dyr, som er afbilledet på små, papirtynde guldstykker, som sandsynligvis har været benyttet som offergaver og ”tempelpenge”. Der er fundet over 2.500 guldgubber i Sorte Muld, og de er dateret til ca. 550-600 e.kr. (Kilde: Bornholms Museum)
2. Verdenskrig
En anden af udstillingerne, som var spændende at opleve, var udstillingen om 2. verdenskrig. En krig, som for Bornholms vedkommende blev afsluttet noget senere end resten af Danmark. Faktisk blev Nexø og Rønne bombet af sovjetiske fly i dagene umiddelbart efter Danmarks befrielse, og øen var under sovjetisk besættelse frem til 6. april 1946. Her kunne udfaldet godt have blevet noget anderledes end det vi kender i dag, nemlig at Bornholm var blevet en del af Sovjetunionen. Noget som kom til at præge øen i mange år efter krigen – under hele den kolde krig, og på nogle områder præger det vel stadigvæk, når retorikken mellem Rusland og NATO skærpes. Det er spændende historie, som også er et vigtig element i at kunne forstå Bornholms nationalsikkerhedsmæssige rolle både under den kolde krig, men også i dag. I museets have kan man i øvrigt besøge en af de bunkere, som var i brug under bombardementet af Rønne.
Bornholmerurene
Udstillingen af Bornholmerurene var vi også begejstrede for – en udstilling, som også fangede børnenes interesse. De fleste af os kender bornholmerurene, og museet byder på en interessant udstilling, som fortæller historien om de kendte ure. En historie, som begyndte helt tilbage i 1744. Bornholms Museum har verdens største samling af Bornholmerure, hvoraf en stor del af dem er udstillet på museet. I perioden fra ca 1750 til 1900 var der knap 240 virksomme urmager på Bornholm. Et ret så imponerende antal, når man tænker på øens størelse. Den dygtigste af dem anses for at være Jørgen Peter Arboe, som også var med til at etablere Rønne Uhrmagerinteressentskab – et slags urmagerlav, der fungerede i årerne 1821-1894. (Kilde: Bornholms Museum)
Praktisk info:
Bornholms Kulturhistoriske Museum ligger inde i centrum af Rønne By i Skt. Mortensgade. Du kan se museets beliggenhed på kortet her. For børn og unge under 18 år er der gratis adgang. Yderligere information omkring priser og åbningstider kan du få på Bornholms Museums hjemmeside, hvor du også kan læse meget mere om museet og udstillingerne. Få mere inspiration til bornholmske museer her.