”Hvad drikke Møller?” – svaret kender de fleste, som har været i Ekkodalen. Ekkodalen er dog meget mere end blot at høre sit eget ekko. Det er den største sprækkedal på Bornholm, og byder på storslåede naturoplevelser i det klippefyldte og varierede landskab. Læs om Ekkodalen nedenfor og se et udpluk af mine billeder ved at klikke her.
Ekkodalen i Almindingen på Bornholm er en af de største turistmagneter på øen. Efter et besøg her, er man heller ikke i tvivl om, hvorfor den er det.
Som fastboende vil jeg altid gerne dele min begejstring for Bornholm og øens mange naturperler. Med denne her blog forsøger jeg jo også bidrage med at udbrede kendskabet til blandt andet de bedste naturoplevelser på øen. Alligevel må jeg også indrømme, at det er med en vis lettelse, når turisttrykket fra højsæsonen daler. Det bliver bare en lidt mere autentisk oplevelse, at bevæge sig ud i øens storslåede natur, når man ikke møder mennesker hele tiden. Det var lidt den følelse, som jeg fik, da vi besøgte Ekkodalen i lørdags.
Nyanlagt vandrespor i Ekkodalen
På vores familieudflugt i weekenden afprøvede vi noget af den nyåbnede vandrerute ”Højlyngstien”. En sti, som går på tværs af det centrale Bornholm. Den fører blandt andet ind igennem Ekkodalen med et helt nyt spor lavet af træ, som en gangbro, der snor sig igennem landskabet. Det er virkelig fint lavet og helt i harmoni med den omkringliggende natur.
Bornholms længste sprækkedal
Med sine 12 kilometer er Ekkodalen Bornholms længste sprækkedal. Sprækkedalen kan faktisk følges helt op nordøst til Saltune ved kysten. Den mest kendte strækning af dalen er dog den, som ligger i Almindingen. Her strækker Ekkodalen sig over 2 kilometer med lodrette klippevægge, der er op til 30 meter høje. De meget stejle klipper langs dalens ene side kaldes ”Styrtebakkerne”. Oprindeligt kaldtes de ”Stortebakkene”, som er et gammelt bornholmsk udtryk for en brat, lodret klippevæg. For foden af klippevæggene løber en lille å – Læså. Den snor sig ind igennem den cirka 70 meter brede dals grønne, frodige enge. Udsigten, når man står for enden af de lodrette klippepartier, og kigger ind i det åbne landskab, er både betagende og meget smukt.
Det bedste ekko
Det åbne landskab imellem de høje, lodrette klippepartier giver ideelle betingelser for at opleve dalens berømte ekkoer. Det bedste ekko-sted fås ved H.C. Ørstedskilden. Et skilt ved indgangen til Ekkodalen viser vej.
Dalens særegne geologi
Som skrevet ovenfor ligger Ekkodalen i Almindingen på Bornholm. Det er den største skov på øen og landets 5. største skov. Skoven ligger cirka 100 meter over havets overflade, og dens jordlag ligger direkte ovenpå Bornholms grundfjeld. Et grundfjeld, som består af mere end 1.4 milliarder år gammel granit. De klippevægge, klippefremspring, store blokke og klippebunden, som man møder i Almindingen, og som ikke findes andre steder i Danmark, er en del af denne granit.
Bornholm har cirka 70 sprækkedale. De er opstået under enorme underjordiske spændinger af flydende varm magma, som har slået revner i selve grundfjeldet. Disse revner er blevet tømt og slidt væk af istidernes is og smeltevand, og dermed blevet til de sprækkedale, som i dag kan opleves på øen.
Kulturhistorie
Den nyåbnede Højlyngssti er opkaldt efter hele det klippefyldte højland midt på Bornholm. Dette område lå omkring 1800-tallet hen som en åben hede og blev under ét kaldt Højlyngen. Hele det klippefyldte højland midt på Bornholm tilhørte på det tidspunkt Kongen. Alle havde dog ret til at bruge området til at slå lyng, skære tørv og lade deres husdyr græsse der. Heraf kommer navnet Almindingen, som refererer til, at området var allemandsland.
Tilbage i starten af 1800-tallet hed Ekkodalen “Kodalen”. Den daværende skovrider i området Hans Rømer, var imidlertid ikke særlig begejstret for dette navn, og fik istedet dalen omdøbt til Ekkodalen.
Planteliv
I Ekkodalen findes rester af gammel skov, som i dag er fredet. Her findes rødgran og gamle egetræer, som er mellem 100 og 200 år gamle. Under de gamle nåletræer vokser der sjældne plantearter som for eksempel linnæa og klokke– og enblomstret vintergrøn. Omkring pinsetid er her også masser af Liljekonvaller. På de lodrette klippesider i Ekkodalen gror den sjældne tarmvrid-røn , samt sort og rundfinnet radeløv .
Dyreliv
Er man heldig, kan man i Ekkodalen opleve verdens hurtigste fugl – vandrefalken – bevæge sig ud mod udskæret. Vandrefalken har ellers været forsvundet som ynglefugt på hele øen siden sidst i 1950’erne. De seneste år er den imidlertid så småt begyndt at vende tilbage – også til Ekkodalen.
Langs Læsåen i dalen kan man på sommerdage med masser af sol blandt andet se Blåvinget Pragtvandsnymfer, som er meget smukke. I Ekkodalen ser man også græssende køer. Deres trampen rundt i engen, har været medvirkende til, at åen, ligesomsom tidligere, igen er begyndt at slynge sig. Noget som er rigtig godt for dyrelivet.
Turforslag
Der er et væld af muligheder for smukke og spændende vandreture i Ekkodalen og Almindingen. Området byder på masser af seværdigheder og veletablerede stier. Her er noget for enhver smag, styrke og form. Danmarks Naturfredningsforening har udarbejdet et kort over Almindingen, hvor forskellige turforslag er indtegnet. Kortet finder du her.
Siden september 2020 har det været muligt at vandre på Højlyngsstien. Stien er blevet etableret af Bornholms Regionskommune og Naturstyrelsen med midler fra regeringen. Det er en i alt 67 kilometer lang sammenhængende vandrerute hen over det centrale Bornholm. Ruten er afmærket fra Sandlinien på Hammeren til Aarsdale. Du kan se et kort over hele vandreruten her. Den del af ruten, som går ind igennem Ekkodalen, kan du se her.
Praktisk info
Ekkodalen ligger cirka 20 minutters kørsel fra Rønne. Ved indgangen er der en stor parkeringsplads, hvor bilen kan parkeres. Her ligger også en lille kiosk, hvorfra der kan købes is, drikkevarer mv. Ved siden af kiosken ligger Restaurant Ekkodalshuset. Her kan man – for eksempel efter en lang vandretur – prøve kræfter med de gigantiske tarteletter, som stedet nærmest er blevet landskendt for. I højsæsonen er det en god ide at reservere bord i god tid, da det er et særdeles velbesøgt sted.
Velegnet også til de mindre børn
Stien, som leder igennem dalen på det flade stykke nedenfor klippepartierne, er velegnet også for de mindre børn. Det anbefales dog, at de kan gå selv, da ikke alle dele af stien egner sig til barnevogne. Man kan dog sagtens tage barnevognen med på den nyanlagte træsti, og følge den frem og tilbage.
Under kategorien ”Bornholm” her på bloggen kan du finde inspiration til mange flere fantastiske steder og oplevelser på øen. God fornøjelse.