Midt i Gudhjem Plantage ligger Gråmyr, som er en lille skovsø. Et åndehul for især lokale gudhjemboere. Søen blev total renset op i 2013, og er især kendt for sine mange fine nøkkeroser og åkander. Læs om området nedenfor og se et udpluk af mine billeder derfra her.
Gråmyr og Gudhjem Plantage er ikke kendt af så mange. Det er lidt en skam, for det en betagende, lille idyllisk og fredelig plet på øen, som bestemt er et besøg værd. Omvendt er det begrænsede kendskab til stedet selvfølgelig også medvirkende til, at der netop er så fredeligt.
Familieudflugt
Gråmyr og Gudhjem Plantage er et oplagt sted til en familieudflugt – også med mindre børn. Selve turen omkring søen er ikke særlig lang og skoven er ikke stor, så de mindste børn kan sagtens være med på gåben. Dog er sporet omkring søen ikke egnet til barnevogne. Turen er imidlertid så kort, at et barn, som endnu ikke kan gå, sagtens kan bæres rundt, uden at forældrene bliver overbelastet.
Vi besøgte Gråmyr på en skøn, solrig efterårsdag. Både store og små var begejstret. Vi startede med at gå den korte tur omkring søen, hvor vi kiggede på alle de mange fine åkander, frøer og salamandere. Herefter satte vi os på en af de opstillede bænke, og spiste noget medbragt mad. Alt imens vi nød stilheden og den smukke udsigt ud over søen. Ungerne rendte rundt i skoven og havde en fest. De var absolut ikke klar på at tage hjem, og mente, at turen rundt om søen havde været alt for kort. Efter maden gik vi derfor også en tur rundt i skoven, hvor der blev brændt noget energi af.
Historie
Tilplantningen af Gudhjem Plantage begyndte i 1884. Det skete efter, at Gudhjem havde fået overdraget denne del af øens tidligere statsejendom. På det tidspunkt – i 1859 – blev det kaldt Kongens Udmarker.
“Myr” betyder mose på lokal bornholmsk dialekt, og oprindeligt var Gråmyr også en mindre mose. Mosen lå i lyngen med et naturligt tilløb fra de højereliggende marker. Mosen er blandt andet blevet brugt som skøjtebane, hvilket var muligt, efter at mosen blev dæmmet op i 1883. Opdæmningen skete i forbindelse med, at man hentede ler ved mosen til brug for genopbygningen og udvidelsen af Gudhjem Havn efter en stormflod i 1872.
Plantelivet og de smukke nøkkerose
Gudhjem Plantage er en varieret løvskov. Træerne i skoven omfatter rødel, spids-løn, eg, bornholmsk røn, birk og sejle-pil, hvor den duftende kaprifolie ofte snor sig omkring. I sensommeren og de tidlige efterårsmåneder er her masser af brombær, ligesom man lidt tid tidligere på sæsonen kan plukke lækre hindbær. Den giftige danske ingefær; sort, nordisk og rundfinnet radeløv og egebregner er at finde i skovens bunddække. I forårsmånederne byder skoven også på en masse af de fine gule og hvide anemoner og ramsløg.
På Gråmyr ses de fineste nøkkeroser og åkander i flere forskellige farver f.eks. hvide, lyserøde, pink og lysegule. Det er også forklaringen på, at Gråmyr tidligere blev kaldet ”Åkandesøen”. Nøkkeroserne blev plantet ud for at pynte lidt på den vandfyldte lergrav, der var opstået i kølvandet på lergravningen i 1883. Nøkkeroserne har dog med tiden sammen med Sump-Padderok udbredt sig så meget, at Bornholms Kommune i 2013 foretog en total oprensning af søen. Igen i 2019 blev søen renset op. Denne gang primært på grund af en utilsigtet udbredelse af den invasive krebseklo. En vandplante, som faktisk var blevet genudsat i forbindelse med oprensingen i 2013. Noget man gjorde i det håb at kunne tiltrække de sjældne grønne mosaikguldsmede til området.
I og omkring Gråmyr vokser der ligeledes svømmende vandaks, hvide vandranunkler og den kødædende blærerod med gule blomster. Langs søens bred ses den smukke plante brudelys med fine rosa blomster.
Dyreliv
Når man går rundt ved Gråmyr, kan man næsten ikke undgå at se frøer. Her er masser af dem, og hos de fleste bliver der trukket noget på smilebåndet ved lyden af han-klokkefrøens særprægede kvæk. I yngletiden har han-klokkefrøen en kvækkepose. Når frøen puster den op, ligner det en stor ballon under struben. Selve lyden minder lidt om gøgens kukken, eller som når man puster hen over en tom flaske. Lyden kan høres helt op til 3 km væk. Klokkefrøen er en af de mest truede dyrearter i Danmark, og er derfor også fredet. Herudover udskiller de giftig slim ud ad huden, så man skal undgå at røre ved dem.
I Gråmyrs vand svømmer karusser, skaller og guldfisk rundt. I luften over vandet svæver brune og blå mosaikguldsmede summende rundt, og er man heldig kan en fiskehejre måske også spottes.
Skoven er rig på egern, rådyr, harer og fugleliv. Fuglesang og dyreaktivitet høres overalt i den ellers stille skov. Af de mest interessante fugle i Gudhjem Plantage kan nævnes lille flagspætte, perleugle og natravn.
Praktisk information
Lige overfor højdedraget Bokul i Gudhjem viser et skilt ind til Gråmyr og en mindre parkeringsplads. Fra parkeringspladsen følges stien cirka 200 meter ind til søen. Du kan se parkeringspladsen på kortet her. Der er flere bænke rundt om søen, hvor man kan spise noget medbragt mad, fordybe sig eller blot nyde synet af den smukke sø.
Gudhjem og det omkringliggende landskab er jo bare utrolig smuk og betagende. Hvis du har lyst til at vandre lidt længere ture i området, kan du få inspiration til ture på Danmarks Naturfredningforenings kort her. Sydvest for Gråmyr ligger for eksempel nogle bautasten og det berømte husmandssted Bognemark, hvor maleren Oluf Høst eksperimenterede med farverne.
Under kategorien ”Bornholm” her på min blog, kan du finde inspiration til mange andre skønne steder, ture og oplevelser på øen.
1 Kommentar
Besøgte Gråmyr d. 1. Juni 2023, så bl.a. en vandskildpadde, aldrig set i en sø før, den lå på en stykke træ midt i søen, har kommet her meget i min barndom, skønt sted.