På den første dag i året hvor det begyndte at dufte en smule af forår, drog jeg til Almindingen for at udforske Åremyr. En sø, som vi er kørt forbi så mange gange, og som vi har nydt den storslåede udsigt til fra Jomfrubjerget, når vi har kælket. I dette indlæg kan du læse om Åremyr, min tur dertil og få tips til vandreture i området. Billedeserien fra min tur kan du se her.
Åremyr i Almindingen på Bornholm er en af øens mange smukke søer. De fleste der bor eller har været på Bornholm, har passeret søen, når de er kørt ad hovedvejen fra Rønne igennem Almindingen. Vi har således også kørt forbi masser af gange. Det var imidlertid først her i vinter, hvor vi kælkede fra Jomfrubjerget, at søen for alvor fangede min opmærksomhed. Den skulle udforskes nærmere.
Da jeg tog op til Åremyr, var det spirrende forår også nået til Almindingen. Høj sol, blå himmel, masser af smeltevand og 10 grader sidst i februar! Isen på Åremyr var imidlertid stadig ikke smeltet. Alle de her kontraster og mødet mellem vinter og forår skabte bare en helt speciel stemning denne morgen, hvilket jeg også synes billederne viser.
Om Åremyre
Når man fra Rønne kører ad hovedvejen Segenvej igennem Almindingen, passerer man Åremyr lige i svinget ved Christianshøjkroen. Christianshøjkroen ligger på Jomfrubjerget, og herfra kan man nyde en pittoresk udsigt ud over Åremyr.
Åremyr er en kunstig skovsø, som indtil først i det 19. århundrede var en højmose – også kaldet en myr. Ud af mosen kom der vand som fra en vandåre. Det er deraf navnet Åremyr stammer. Oprindeligt hed den i gamle dage Orre Myr. Orre er det svenske navn for en urfugl. Man ved faktisk, at der i i 1890’erne blev udsat nogle urfugle fra Sverige, men at de forsvandt igen allerede i 1910.
I dag er søen et yndet udflugtsmål. Der er borde og bænke, en teltplads og en vandresti rundt om søen
Lejrbålsplads
Ved teltpladsen er der en bålplads og grilrist. Bålplads må anvendes af alle, men er dog forbeholdt større grupper som skoleklasser, spejdere og lign, og kan bookes her. Når der ikke er plads, kan nogle af de mange andre dejlige teltpladser i skoven, bruges. Der er plads til 40 personer på pladsen.
Oplev de sjældne dyndpadderokker ved Åremyr
Ved åremyr er der utallige frodige sumpplanter, som f.eks. kabbelejer og tagrør, ligesom man også kan nyde de skønne hvide åkander på søen.
I det lave vand omkring Åremyr i Almindingen på Bornholm vokser der et væld af Dyndpadderokker. Padderokker har eksisteret i over 400 millioner år, og tidligere har der været masser af dem og mange forskellige arter. I dag er der kun 16 små arter tilbage på jorden. Ud af de 16 findes de 9 tilbageværende arter i Danmark. Dyndpadderokken som ses ved Åremyr, er den mest farverige af alle arterne og bliver op til 1 meter høj. I april og maj står padderokken lige, med glatte skud og det er vel nok her den står smukkest.
På engene omkring Åremyr vokser der orkideer, blandt andet tyndakset gøgeurt.
Du kan læse mere om plante- og dyrelivet i Almindingen her.
Vandreture
Selve turen omkring Åremyr er ikke særlig lang – lidt under en kilometer – og kan gås af alle. I og med at søen ligger i Danmarks 3. største skov, er der dog uanede muligheder for vandreture i områdets fascinerende natur. Der er vandreruter i alle sværhedsgrader, ligesom der er korte og lange ture.
Naturstyrelsen har etableret fem vandreruter i Almindingen. Ruterne er markerede med gult på stolper, sten og træer. Alle ruterne er indtegnede på dette kort. Turene strækker sig fra tre til seks kilometer lange. Selve turen omkring Åremyr kan godt gås med barnevogn og kørestole, ligesom man også sagtens kan komme rundt i skoven med dem. Terrænet – og vandreturerne på kortet – er dog ikke særlig egnet til hverken barnevogne og kørestole og dårligt gående. Terrænet – især i den vestlige del af Almindingen – er meget kuperet. På Fredninger.dk kan du også finde flere forslag til vandreture i Almindingen.
Praktisk info
Fra Rønne siden kører du ad Segenvej, og efter knap 14 km, kommer du til Åremyr på din venstre side lige i svinget ved Jomfrubjerget. Se kort her. Er du i bil, kan du parkerer den ved P-pladsen på Bolsterbjergvej eller oppe ved Christianshøjkroen.
Få inspiration til flere naturoplevelser på Bornholm her.