Døndalen er et helt unikt stykke naturområde i Danmark, hvor man blandt andet kan opleve Danmarks største vandfald, eksotiske træer, den frodige underskov og at gå rundt i den brede sprækkedal langs den stejle klippevæg. Dalen et besøg værd på alle tidspunkter af året, og er et af de steder på øen, som jeg anbefaler alle, som bor eller kommer her på øen, til at besøge. I dette indlæg kan du læse om Døndalens historie og smukke natur samt hvad du kan opleve, når du går rundt i området. Et udpluk af mine billeder fra en familietur til Døndalen i slutningen af januar, kan du se ved at klikke her.
Døndalen på Bornholm dækker et areal på 37 ha. Her er meget smukt og idyllisk på alle årstider. Min favorit årstid at besøge dalen i er dog i april og maj måned, hvor skovbunden er dækket af anemoner og duftende ramsløg. Det er også i disse måneder, at man kan høre nattergalen synge mellem klippesiderne i dalen.
Historie
Døndalen på Bornholm antages altid at have været skovklædt, da terrænet ikke egner sig til hverken opdyrkning eller skovhugst. Går man en tur i dalen i dag, vil man kunne se en lang række eksotiske træer, som umiddelbart ikke hører til i den danske natur. Her står blandt andet træer, som californiske mammuttræer, ædelgraner fra Himalaya, kinesiske korktræer og også tarmvridrøn, som er et sjældent dansk træ. Træerne er plantet af gårdmand Aksel Jensen, som i 1916 erhvervede sig en del af Døndalen. Han havde en stor interesse for træer fra hele verden, og i 1930’erne plantede han over 150 eksotiske træer i dalen. Ved en del af træerne er der i dag opstillet informationstavler, hvor man kan stoppe op og læse mere om de enkelte træer.
I 1969 solgte ejerne af Døndalen området til Danmarks Naturfond, og stedet er i dag fredet med en bestemmelse om en naturvenlig skovdrift. En tredjedel af området er derfor udlagt som uberørt skov.
Naturen og landskabet i Døndalen
Danmarks største vandfald
Hovedattraktionen i Døndalen er vel nok Danmarks største vandfald, som i milde vintermåneder og forårsmånederne er et smukt skue med masser af vand, som bruser ned af klippesiden. Har det været en lang og snerig vinter, kommer der for alvor brus i vandfaldet, når Døndalåen fyldes med store mængder smeltevand.
I sommermånederne går man derimod forgæves, hvis man er på jagt efter et brusende vandfald. Her er faldet så at sige næsten “tørlagt”, og den brusende lyd fra vandfaldet er forvandlet til en let rislen. Det er dog stadig et smukt og imponerende syn, som man mødes af. De væltede mosbegroede træstammer, som ligger på kryds og tværs oven på store sten og det rislende vand skaber en eventyrlig stemning. Man kan let blive henledt til Tolkiens univers fra Ringenes herre. Ungerne elsker at klatre rundt her, imens moren ser på med hjertet oppe i halsen.
Den brede sprækkedal og udsigtspunktet Amtsmandsstenen
Døndalen på Bornholm er en af øens mange sprækkedale. Denne dal adskiller sig dog fra de øvrige ved at være betydelig bredere, hvilket har en geologisk forklaring. Da granitten i det bornholmske grundfjeld størknede for millioner af år siden, fik den indre spændinger og sprak. Kilometerstore flager arbejdede i forhold til hinanden. Den omkring en halv kilometer brede Døndal er også skabt i denne proces, men på dette sted opstod sprækken i forbindelse med, at et stykke af grundfjeldet sank ned under det omgivende terræn i en såkaldt gravsænkning.
Imens den sydlige del af dalen er et jævnt skrånende skovområde, forholder det sig lidt anderledes ved nordvestsiden. Her rejser sig en 25 meter høj klippevæg, hvor udsigtspunktet Amtmandsstenen ligger på toppen. Fra Amtmandsstenen er der et imponerende udsyn ud over trætoppene i dalen samt til Østersøen og Christiansø.
Døndale Å
I bunden af dalen løber Døndale Å, som er 6,5 km lang. Den har sit udspring i Dammemose, som er en sprækkedalssø næsten inde ved Klemensker. I istiden var Bornholm dækket af indlandsis. Da isen begyndte at smelte, blev isranden rykket tilbage. Den har formentligt stået tværs gennem Døndalen i en periode, og forhindret smeltevand i at løbe i havet. Herved blev dannet en issø, hvor fint ler blev bundfældet. Da isen efterhånden var helt væk fra øen, kunne vandet atter løbe i havet. Siden har Døndaleåen skåret sig ned gennem leret. Det er også derfor at området ofte er temmelig mudret og fedtet at går rundt i.
Dyrelivet
Det fredede område skaber gunstige forhold for et rigt og mangfoldigt dyreliv. I trækperioderne udgør dalen således et midlertidigt hjem for mange forskellige småfugle og rovfugle. Som det eneste sted i landet, kan man fra oktober til marts blandt andet se vandstære jagte smådyr ved vandfaldet og i åens kolde vand. En musvåge flyvende over dalens trætoppe er heller ikke et usædvanligt syn, ligesom man også kan være heldig at hilse på Danmarks største spætte – sortspætten, som bor i skoven hele året.
Den frodige skovbund i Døndalen på Bornholm huser også flere af de store sneglearter, blandt andet den røde skovsnegl. Herudover udgør dådyr, mink og egern også en del af dalens dyreliv.
Om efteråret agerer Døndaleåen og vandfaldet en legeplads for havørrederne. De vandrer op i åen til vandfaldet for at lege og gyde på åløbets grusbanker. Ellers er det primært forskellige smådyr, som udgør livet i åen.
Vandreture i Døndalen og praktisk info
I området er der brede og velanlagte skovveje, som gør det muligt også for knap så godt gående og familier med mindre barnevogne at besøge skoven – og ikke mindst vandfaldet. Fra parkeringspladsen ved Søndre Strandvej nord for Gudhjem er turen frem og tilbage til springvandet lidt under 2 km lang. Turen kan også sagtens gås af mindre børn. Trappen som fører op ad klippevæggen til udsigtspunktet Amtmandsstenen er dog noget mere krævende.
Ønskes en længere og lidt mere krævende tur, kan man gå op forbi springvandet og ud til Røvejen. Turens længde er her 4 km og kan gøres på ca. 1,5 time. Fra Røvejen kan man se hele dalen fra dens modsatte side og opleve forskellen mellem den nærmest parkagtige Døndal og resten af dalen, som er urørt og urskovsagtig.
Naturstyrelsen har udgivet et kort over vandreture i Døndalen, ligesom der også er udgivet en folder, hvor du kan læse meget mere om Døndalen.
Praktisk info
I vinter og forårsmånederne vil jeg anbefale at trække i skridsikre og vandtætte støvler, når man skal besøge Døndalen. Den lerede undergrund sammen med mængderne af vand gør, at der bliver temmelig mudret. Det skal man dog ikke lade sig skræmme af, og det er alt besværet værd.
Døndalen finder man lige efter nedkørslen til Helligdomsklipperne og Bornholms Kunstmuseum i nordlig retning fra Gudhjem. Se kort her.
Du kan finde mere inspiration til ture og sightseeing i den borholmske natur her.
Kilder: Danmarks Naturfond, 367 ture, Bornholmerguiden, Fredninger.dk