I lørdags var jeg med en flok piger fra Kollektivt Kreaforum på Bornholm på rundvisning hos Hjorths Keramikfabrik i Rønne. Her oplevede vi en helt unik stemning, imens vi gik rundt på den historiske fabrik. En fabrik, hvor der stadig en en aktiv produktion, som foregår i rum, der indeholder så meget sjæl og spændende keramikhistorie. Se praktisk information samt billeder fra rundvisningen nederst i indlægget.
Et besøg på Hjorths Keramikfabrik i Rønne er et “must”, hvis du er keramikinteresseret og bor eller besøger Bornholm. Fabrikken har været aktiv siden 1859, og regnes som et af de bedst bevarede industriminder i Skandinavien. Den er stadig aktiv, og fremstiller keramik efter de oprindelige principper. Med de originale værktøjer sidder dygtige keramikere hver dag og skaber unikke, smukke og bæredygtige produkter. På fabrikken produceres der i dag alt fra kaffe- og thekopper, vaser, skåle, tallerkener, krukker osv. Det er noget af de fineste keramik, man kan komme om ved. Fabrikken leverer blandt andet al service til NOMAs nybyggede restaurant, hvilket de fleste nok vil betegne som noget af et kvalitetsstempel. Ud over at være smukt kunsthåndværk, kommer hver enkelte ting fra Hjorths også sammen med en fantastisk fortælling. En fortælling om at være skabt på Bornholm og af Bornholm. Alt er nemlig skabt af ler, der er udvundet af den bornholmske natur, og drejet, glaseret og brændt på Hjorths Fabrik i Rønne. På samme måde som man har gjort det siden 1859. Det er da fascinerende.
Historie
Siden 1700-tallet har den keramiske produktion på Bornholm haft en vigtig betydning især i Rønne. Produktionen var til at starte med hovedsageligt brugskeramik. I sidste halvdel af 1800-tallet blev produktionen udvidet til brugskunst med en så at sige “turist-orienteret” profil, hvilket betød kopier af klassisk græsk og dansk oldtidskeramik. Herfra udviklede produktionen sig fra at være primært brugskeramik over i retning af at være mere indretningsorienteret. I starten af 1900 tallet havde Bornholm 14 keramikfabrikker. I dag er der 3 fabrikker tilbage – Søholm, Michael Andersen og Hjorths Fabrik.
Keramikproduktion igennem 4 generationer
I de forskellige værksteder i det gamle fabriksanlæg, fornemmes tydeligt, hvordan historien har udspillet sig gennem flere generationer. Man følger de oprindelige arbejdsmetoder “live” og oplever de stemningsfulde produktionslokaler, der ser ud, som de gjorde for mere end 150 år siden.
Fra 1859 og helt frem til 1993 har stedet været drevet af 4 generationer af Hjorth familiens keramikere. Fabrikken blev herefter overtaget af Bornholms Museum. Hjorths Keramikfabrik blev grundlagt af Lauritz Adolph Hjorth i 1859 i et lille værksted i Rønne. Han startede livet som keramiker som lærling hos Edvard Christian Sonne . Da han var færdiguddannet rejste han blandt andet til Tyskland (Schumanns porcelænsfabrik i Berlin), Schweiz og Nordfrankrig for at dygtiggøre sig selv ved at arbejde hos forskellige keramikfabrikker. I 1862 flyttede produktionen fra det lille værksted til den fabrik, som ligger i Krystalgade i dag.
Produktionen
Fabrikkens produktion udgjorde først terracottavarer, pyntegenstande, græske krukker og figurer med bemalinger af antikke motiver og bornholmske landskaber. I mange af Hjorths fremstillinger var han inpireret af Berthel Thorvaldsen. Mange kunstere var tilknyttet Hjorts fabrik, som for eksempel Kristian Zahrtmann og Holger Drachmann. Udover at male bidrog kunsterne også med ideer til nye motiver på vaser og krukker.
Omkring 1900-tallet begyndte man at sortbrænde terracotta med enkle mønstre i jugendstil samt plastiske dyre- og plantemotiver, som modelleredes ind i vaserne. Produktionen omfattede terracotta, stentøj og fajance. Efter 1945 modellerede en række kunsthåndværkere forlæg til keramik, blandt andre Adam Fischer og Gertrud Kudielka. Fabrikken har siden 1960’erne haft en kunstkeramisk vinkel og et tæt samarbejde med kunsthåndværkere
I 1912 efter Lauritz død blev virksomheden overtaget af hans to sønner Peter Christian Hjorth og Hans Adolph Hjorth. Disse overlod senere hen fabrikken til deres børn Erik Hjorth og Adolf Hjort. Den sidste generation Hjorth, som drev fabrikken fra 1982 og frem til 1993 var keramikerne Ulla og Marie Hjorth.
Et levende museum
Bygninger og interiør
Hele fabrikken er egentlig et stort museum – et levende museum. Bygningerne, som huser Hjorts Fabrikker er fredet, og det samme er de to brændefyrede ovne samt det faste interiør i drejestuen og lerslemmeriet. Selv fortovet fra Hasle Klinker foran bygningerne er fredet. I 1994-95 gennemgik anlægget en omfattende istandsættelse, herunder en udvidelse af kælderen under bygningerne og gårdspladsen.
Udstillinger
På fabrikken kan der i løbet af året typisk opleves forskellige udstillinger. Frem til slutningen af 2019 kunne man f.eks opleve udstillingen ‘The Collection’, som viste restaurant Noma’s nye bordservice. Udstillingen viste hvordan keramikken spiller sammen med noma’s nye koncept. Hele året kan man herudover se og opleve, hvordan keramikproduktionen har udviklet sig gennem årene startende med teracottaproduktionen over brugskunst til apotekerkrukkerne og frem til det stentøj og keramik, som produceres i dag.
Den aktive del af Hjorths fabrik og processen
På en rundvisning kommer man helt tæt på processerne i drejestuen, støbestuen, lerslemmeriget og brænderiet samt hvor der glaseres. Via de opstillede skærme eller en guidet rundtur får man et godt indblik i forarbejdelsen, drejningen, støbning, farvning og glasseringen af leret.
Det er en lang og også ret kompliceret proces, der går forud, før de smukke keramikting ender på hylderne. Leret skal f.eks. modnes i minimum 6 måneder, hvilket sker i kælderen. Når den er færdigmodnet, forarbejdes den i Drejestuen. Et værksted, der står, som det blev skabt i 1862. Det er herfra al keramikproduktionen udgår. Når hånddrejede eller støbte stel er færdige og forarbejdet i hhv. Drejestuen og Støbestuen, sendes det til den 1. brænding, som sker ved 800 graders celsius. Efter den første brænding, bliver keramikken glaseret. Hjorths Keramikfabrik er især kendt for den brune Apoteker glasur, som er skabt af ler fra det bornholmske område Sose og af en særlig mørk Rønne granit. Efter glassering skal keramikken brændes igen, og i den proces bliver glasuren til glas. I dag foregår den første brænding i elektriske ovne, imens glasurbrændingen foregår i en gasovn for at kunne skabe et så iltfattigt miljø som mulig under brændingsprocessen.
Shoppen
I shoppen, som ligger ved indgangen til fabrikken, venter uendelig mange fristelser. Her er så meget smukt keramik, og så mange ting, som jeg kunne købe mig fattig i. Du kan se et lille udpluk af de mange fine ting på billederne nedenfor.
Der er gratis adgang til shoppen, hvorimod der opkræves entré, hvis man ønsker at besøge fabrikken.
Praktisk information
Hjorts Keramikfabrik finder du i hjertet af Rønne på adressen Krystalgade 5. Se kort her. Der er ikke så gode parkeringsmuligheder lige ved fabrikken. Kommer du i bil, anbefaler jeg derfor at parkere oppe på torvet eller omme bag Netto.
Åbningstiderne varierer efter, hvilket tidspunkt på året det er. Tjek derfor tiderne inde på Bornholms Museums hjemmeside, før du planlægger et besøg. Entréprisen for en almindelig voksenbillet er 70 kr. og for unge under 18 år er der gratis adgang.
I højsæsonen er der typisk rundvisninger to gange hver dag, som er indkluderet i entreen. Der arrangeres også private rundvisninger, som du kan læse mere om på hjemmesiden.
Bornholm er et rent mekka, når det kommer til keramik. Du kan se flere indlæg om keramik på øen her.
Kilder: Bornholms Museum, Rønne Byarkiv og Realdania