Natten til onsdag fik vi den første nattefrost. Da vi stod op om morgenen, var græs og planter klædt i de fineste hvide iskrystaller. Selv om det var utrolig smukt, så var det også en “reminder” om, at der stadig er noget arbejde tilbage i haven, inden at vi kan gå i “vinterhi”.
Haven i november har sin helt egen charme. I dette indlæg kan du læse om vores have på netop denne årstid samt få tips til arbejdet i vinterhaven.
I vores have står der stadig et par roser i rosenbedet. Glasbær og snebær er kommet frem på buskene. Taksen har sat de smukke (men også meget giftige) røde “bærkogler”, som bliver sidende hele vinteren. Og så har vi simpelthen den smukkeste kristtjørn, som også har sat dens karateristiske røde bær. Her bliver rigelig med pynt til juledekorationerne.
Siden vi kom hjem fra 3 ugers sommerferie i august, har jeg haft oplevelsen af, at vi hele tiden har hængt bagefter i haven. Den følelse har jeg stadig her i november. Jeg glæder mig derfor lidt til at få en pause fra havelivet i de næste par måneder. Men der altså lige et par ting, som må ordnes først (indlægget fortsætter under billederne….)
“To-do” liste for haven i november:
1. Plante Høstanemoner
Jeg har allerede plantet en enkelt høstanemone, men jeg kunne godt tænkte mig at plante et par stykker mere. De er simpelthen så dekorative, og har de fineste små hvide blomster. Jorden i november er så fugtig, at tidspunktet nu er optimalt til at plante høstanemonerne. Det gælder også de fleste andre planter, buske og træer. Den fugtige jord gør, at rødderne ikke tørrer ud. Læs mere om, hvordan du planter i november her.
2. Efterårsgravning af køkkenhaven
En af mine helt dårlige samvittigheder, og en af de haveopgaver, som jeg synes hører til i den lidt mere kedelige kategori. Netop fordi jeg ikke har fået holdt køkkenhaven så godt i sensommeren, er det lidt af et arbejde, som venter. Men det skal gøres, for det er bare ”trals” at starte op i foråret med at bekæmpe en massespredning af ukrudt. Et lille tip til efterårsgravning af køkkenhaven er ikke at grave for dybt, men blot vende jorden. Graves for dybt, graves også en masse ukrudstfrø frem, som har ligget i dvale dybere nede. Frø, som du ikke ønsker, skal spire til foråret.
3. Årets sidste lugning, Oprydning og fordeling af blade og grene i havens bede
Blade og grene skal rives sammen og fordeles mellem stauder, buske og jordbærbed, så de ikke udtørrer og får frostskader.
Allerede nu er der flere sjuskede stænger og visne blomsterrester på både stauder, roser og hortensiaer. Under efterårsoprydningen kan det være fristende at plukke dem af. Jeg har i alle tilfælde lyst til det, da jeg synes, at det ser lidt trist ud. Jeg har dog læst mig til, at det er en dårlig ide, og at planterne har bedst af, at blomsterresterne bliver siddende til det tidlige forår. Det irriterer mig grænseløst hvert år – især når de først løgblomster begynder at komme op ad jorden, og de så står side om side med visne blomsterrester. Men sådan er det, og indtil videre har jeg styret mig for ikke at klippe dem af.
I november vil jeg også gerne nå en sidste lugning for at undgå, at de et-årige ukrudtsplanter kaster frø. På det her tidspunkt er det bestemt ikke lysten, som driver værket, men arbejdet bliver så meget større til foråret, hvis ikke jeg får det gjort nu.
4. Overvintrende planter i krukker skal tages ind
Mine oliventræer og pelargonier, som ikke tåler hård frost, skal ind i udestuen. Jeg har herudover en del overvintrende hortensiaer stående i krukker. Dem sætter jeg i et hjørne af haven, hvor der er læ og hvor de er beskyttet mod den værste blæst. Det plejer at være tilstrækkeligt. Er der udsigt til hård frost, tænker jeg, at jeg dækker deres jordbunde til med nogle halmtæpper. Det samme med de hortensiaer og roser, som jeg har plantet i mine bede.
5. Den sidste grundvanding
Vi har en kæmpe rhodondendron i haven. Den og de fleste andre stedsegrønne buske fordamper vand fra den grønne overflade hele vinteren. For at sikre at tilstrækkelig med fugtighed i jorden, skal der derfor en grundvanding til her i november. Det selv om jorden nu er fugtig og der har regnet meget.
6. Tildækning af havemøblerne
Nogle af vores havemøbler plejer vi at tage ind. Til de resterende og noget større møbler har vi købt presenninger til formålet. Den store udfordring er her, at møblerne skal være tørre, inden de pakkes ind. Det kan gå hen og blive lidt vanskeligt, hvis det fortsætter med at regne, som nu.
7. Sætte forårsløg
Endelig tænker jeg også, at jeg i november skal nå at sætte nogle forårsløg i nogle krukker, som jeg i de næste kolde måneder kan gå og glæde mig til at se blomstre til foråret.
Mange af punkter ovenfor er tips, som jeg har læst mig til i de første par år, hvor vi har haft have. Da vi flyttede til Bornholm og ind i Villa Nordhøi for 3 år siden, var det også første gang, at vi blev haveejere. Enddog til en temmelig stor en af slagsen. Som helt uerfaren ejer af en stor have, var jeg det første år ved at blive grebet af panik flere gange. Nettet er blevet gennemtrawlet for at blive klogere på havelivet. De ting, som jeg har taget til mig og erfaret mig, forsøger jeg at give videre via mine indlæg om haven her på bloggen.
En af erfaringerne er således også, at selv om vi bevæger os ind i årets sidste måneder, er det lidt for tidligt at gemme havehandskerne væk. Der stadig del at arbejde med i haven i november. Intentionerne er der, og så må vi se, om vejret også arter sig.