I går tog vi hul på forspiring af læggekartofler og frø, som skal blive til fine blomster og lækre krydderurter. Her i det meget tidlige forår begynder det altid at krible i mine fingre for at komme igang med arbejdet i haven. Der må dog lidt tålmodighed til endnu, da jorden stadig er kold og der er risiko for nattefrost. Heldigvis kan vi tyvstarte lidt indendører.
Tiden er nemlig nu til at forspire kartofler, hvis der skal være nye kartofler klar tidligt i sæsonen. Vejret var faktisk ikke særlig forårsagtig i går, så det var ikke til at stå ude med kartoflerne. I stedet hev jeg ungerne med ned i kælderen, hvor sække med læggekartofler, æggebakker og jord stod klar. Vi hjalp hinanden med at få sat kartoflerne op i bækkebakkerne, og ungerne storhyggede sig med det. En rigtig god børneaktivitet. Dels er det hyggeligt at gøre det sammen, men der også en fin læring i at se, hvordan det som ender i vores mund i løbet af sommermånederne starter og bliver til.
Alle kan dyrke kartofler….
Som de fleste andre, elsker vi nye kartofler hjemme hos os. Vi har en relativ stor køkkenhave, og her fylder kartoflerne næsten halvdelen. Vi dyrker både de tidlige og de lidt senere sorter.Vores favorit blandt de tidlige sorter er Hamlet. Nu er det jo absolut ikke, fordi at jeg er ekspert ud i at dyrke kartofler. Jeg vil dog vove at påstå, at man heller ikke behøver særlige grønne fingre for at lykkedes. Det er kun 3. år, hvor vi dyrker kartofler, og indtil nu er det gået lige efter bogen. Jeg har læst mig frem til, hvordan, og søgt tips på forskellige havehjemmesider. Nedenfor kan du læse, hvordan jeg gør det. Ønsker du mere viden om dyrkning af kartofler, kan jeg anbefale dig at gå ind på f.eks. Havenyt eller Haveselskabet. I øvrigt vil jeg gerne herfra anbefale altid at købe dine læggekartofler hos en planteskole. Her kan du også altid spørge gartneren til råds.
Forspirring
Læggekartoflerne sættes til forspiring i f.eks. en æggebakke. Her sættes de på højkant og tæt ved siden af hinanden. Der hvor kartoflen har ”øjne”, vendes opad. Kartoflerne sættes til spiring i et lyst rum, og spirer bedst ved en temperatur omkring 15-16 grader. De skal stå lyst, men undgå at sæt dem i vindueskarme, da temperaturerne her let kan svinge. Kartoflerne begynder nu så småt at spire, og efter en god månedstid er de som regel klar til at sætte i jorden. De skal ikke have lange spire. De skal være korte, kraftige og grønne, hvilket de netop får bedst i et lyst rum, hvor der hverken er for koldt eller varmt.
Når kartoflerne skal i jorden
Når det er tid til at lægge de tidlige sorter i jorden, kan der ofte stadig være risiko for nattefrost. Derfor er det en god ide, at dække kartoffelrækkerne med fiberdug eller halm. Det kan også være bedre simpelthen at vente 1 uges tid mere, før kartoflerne kommer i jorden. Bare en enkelt nat med frost kan nemlig betyde, at spirerne og eventuel de første blade svides. Sker det først, så er der med sikkerhed ingen tidlige nye kartofler det år.
Når kartoflerne lægges ud, skal jorden helst være ca. 4-8 grader. Kartoflerne sættes med en afstand på 30 cm i rækken og 40 cm mellem rækkerne. De sene kartofler sættes med en afstand på ca. 35 cm i rækken og ca. 55 cm mellem rækkerne. Når kartoflerne er sat, og de første blade har vist sig over jorden, skal der hyppes. Det bedste er at hyppe omkring 2-3 gange i løbet af kartoffelplanternes voksetid. Hypningen har både til formål at begrænse ukrudt, men også at skærme kartoflerne mod solen. Sollys på kartoflerne giver grønne kartofler, som er giftige.
Ventetiden kan begynde
Nu er vores tidlige kartoffelsorter sat til forspiring og ventetiden kan begynde. Ventetiden er nu også meget hyggelig, og det er lidt fascinerende at gå og følge med i, hvordan de små kartoffelspirrer udvikler sig. Frø til persille, peberfrugter og chili blev også sat i jorden i såbakker i går. Det er jeg også ret spændt på at se resultatet af, da jeg ikke tidligere at prøvet at dyrke peberfrugter og chili med forspirring.
Armene er i alle tilfælde over hovedet – godt begyndt og foråret er (næsten) skudt i gang.