På Bornholm kan vi bryste os af at have en af Europas bedste og største sandstrande. Dueodde strand på øens sydspids mangler egentlig bare palmerne for, at stranden til fulde lever op til betegnelsen ”paradisstrand” på en varm sommerdag. Nedenfor kan du læse om denne imponerende strand, og ved at klikke her, kan du se et udpluk af mine billeder fra stranden taget på forskellige tidspunkter af året.
Dueodde strand på Bornholm strækker sig over flere kilometer på begge sider af øens sydspids. Ikke nok med at stranden er lang. Den er også bred, og er flere steder omkring 100 m bred. Her er derfor også rigelig med plads til selv mange besøgende. Der hvor stranden er bredest, er der masser af klipper og gyder, hvor man kan finde læ og nyde strand og sol uforstyrret. Vandet er rent og meget klart. De mange revler gør, at der både er lavt og dybt tæt på kysten.
En oplevelse hele året
Selv om de fleste tager til Dueodde for at opleve stranden i sommermånederne, så er området absolut også et besøg værd i årets andre måneder. På en blæsende efterårs- eller vinterdag får man virkelig fornemmelsen af naturens kræfter. De høje, skummende bølger, som slår ind over den kilometerlange kyst, er et imponerende syn. Jeg kan dog ikke anbefale at besøge stranden på en blæsende sommerdag. Så skal man i alle tilfælde være pakket godt ind (også for næse og mund), da det tørre, løse flyvesand kan gøre et sådant besøg til en temmelig ubehagelig oplevelse
Sandet
Sandet på Dueodde strand regnes for at være verdens fineste. Det er så fint, at det har været brugt til timeglas. Det fine knitrende sand er den ultimative nedbrydning af grøn skifer – den fineste som findes. På verdensudstillingen i 1912 i London, fik Dueodde sandet en fremtrædende plads i udstillingen, og i gamle dage blev det desuden brugt som strøsand på dokumenter i det danske kanceli (en slags trækpapir) (Kilde: 367 ture).
Sandet kaldes flyvesand, og bliver hele tiden flyttet rundt af vinden. Herved dannes de store vandreklitter, som langsom flytter sig rundt i landskabet.
Sandflugt og fredning
I 1800-tallet plantede man klitterne til med skovfyr for at begrænse den voldsomme og ødelæggende sandflugt. Sidenhen er området imidlertid blevet fredet, og naturkræfterne kan nu råde uhindret med kystnedbrydning og vandrende klitter som resultat.
Dueodde fyrtårn
Det nuværende fyr på Dueodde strand blev opført i 1962. Med sine 47 meters højde, er det Europas højeste fyrtårn. Det er muligt at komme op i tårnet. Der er intet mindre end en fantastisk udsigt deroppe fra med et helt unikt vue ud over stranden og kystområdet. Her får man et godt overblik over klitterne, strandens længde og bredde.
Hvis du vil læse mere om fyrtårnet på Dueodde, og de tidligere fyrtårnes historie, kan du klikke her.
Dyrelivet
Især om efteråret er der rigtig meget fugleliv at se (og høre) på ved Dueodden. Her kan man se store forekomster af Bysvaler, Skovpiber, Hvid vipstjert og Fjeldvåger i de tidlige morgentimer. Man kan også være heldig at se Vandrefalken og sidst i oktober også den store Havørn, Spurvehøje og Musvåger.
Myreløvens larver
I Dueoddens fine sand på stranden og i området med flyvesand lever Myreløvens larve. De befinder sig i de små tragtformede huller, som man kan se i sandet. Her ligger de på lur, og snupper de insekter, der glider ned mod dem. Det er ret sjovt at se på, når de f.eks. fanger en myre.
Planteliv
Nok ikke overraskende, er der ikke mange planter på stranden. Som i mange andre klitlandskaber kan man se hjælme og marehalm. Ellers er det primært omkring sumphullerne langs rampen ned til stranden og i den store plantage bagved klitterne, hvor der er et mere aktivt planteliv. Ved sumphullerne kan blandt andet ses tusindvis af rundbladet soldug og i plantagen vokser blandt andet knærod, som er en orkidé.
Læs mere om dyre- og planteliv på Dueodden på fredninger.dk.
Praktisk info
Dueodde ligger ca. 25 km sydøst for Rønne og udgør Bornholms sydspids. Se kort her. Der er skilte til området, og fra den store parkeringsplads går der en sti i form af en rampe helt ned til stranden. Rampen gør, at du kan tage både cykel, barnevogn og kørestol med ned til stranden. Dog kan det sidste stykke på rampen være lidt udfordrende for de ”kørende”, da der ofte ligger en del sand her. Rampen går ned gennem klipperne og er ca. 600 meter lang. Det er en rigtig fin tur og ren eldoradoland for børn og barnlige sjæle at rende rundt i de store vandreklitter.
Der er ingen afmærkede ruter i området, men stranden byder på masser af muligheder for kilometerlange ture.