Endelig viste sol og og blå himmel sig i dag på Solskinsøen efter lang tids fravær. Så det var bare om at få vandreskoene på, kameraet om halsen og ud og nyde det flotte vejr. Dagens destination blev Pyritsøen ved Sorthat-Muleby, hvor der både er hav, sø og skov. Se udpluk af billeder fra dagens tur nederst i indlægget.
Pyritsøen på Bornholm er et skønt område for vandreture. Området byder på en fantastisk natur med hele 4 idylliske søer inden for gåafstand, strand, hav og kystlinie ud mod Østersøen samt et fredfyldt, smukt skovområde. Hertil kommer en spændende historie og geologi. Når du vandrer rundt ved Pyritsøen, går du samtidig i dinosaurernes fodsspor. Mere om det senere.
I mange dage efterhånden har vejret været gråt, regnfuld og blæsende her på Bornholm. Det har tæret godt på energidepoterne samtidig med at der har været så mange andre fristelser. Jeg må derfor blankt erkende, at jeg ikke rigtig er kommet ud på så mange ture. Decemberhygge indendøre har været at foretrække i det her vejr. I dag så vi så solen for første gang i lang tid, og med ét var motivationen til at komme ud i naturen der også. Og sikke en skøn tur, som jeg havde ved Pyritsøen.
Pyritsøen og Lertippan
Jeg holder meget af at gå i området ved Pyritsøen, og turen rundt om selve søen er rigtig fin. Her kan man hele tiden se både sø og hav, som kun er adskilt af den smalle Lertippan. Når man går langs Lertippan, får man en tydelig fornemmelse af erosion og havets nedbrydende kræfter. Kystskrænterne er stejle, og man ser klart, hvordan havet langsomt spiser sig ind. Undervejs rundt om søen, kommer man også forbi Smaragdsøen, som man eventuel kan vælge at gå en tur omkring også.
Om Pyritsøen
Ligesom både Smaragdsøen og Rubinsøen er Pyritsøen en gammel lergrav. Her gravede man i mange år efter ler til brug for Hasle Klike- og chamottestensfabrik til fremstilling af klinker og ildfaste sten. Pyritsøen er opkaldt efter de mange klumper med narreguld, som forekom i den tidligere lergravs kullag. Narreguld kaldes pyrit i videnskabelig termologi, og deraf navnet.
Lergravningen ophørte i slutningen af 1980’erne, hvorefter den vandfyldte grav blev til en sø.
I Dinosaurernes fodspor
Bornholm er den eneste del af Danmark, som ikke lå under vand i dinosaurernes tidsalder. I 2004 fandt en palæontolog gamle fodspor ved Pyritsøen, som beviste, at de forhistoriske dyr, har levet på Bornholm. Fodsporerne, som blev fundet var 170 millioner år gamle, og fra en hhv. Sauropod og en Ankylosaurus. Fodsporerne kan i dag ses på NaturBornholm i Aakirkeby.
Praktisk info
Pyritsøen på Bornholm ligger ved Sorthat-Muleby, som ligger imellem Rønne og Hasle. Med udgangspunkt i Rønne skal du køre ad Haslevej i nordgående retning mod Hasle. Her kører du med Nordskoven på venstre hånd. Når du når skovgrænsen, drejer du til venstre ad Nyker Strandvej mod Sorthat Muleby. Følg vejen indtil du når Sorthat. Ca. midt i byen på venstre hånd kommer Havvej med skilte til Pyritsøen, Smaragdsøen og Safirsøen. Følg vejen og kør helt ned i bunden, hvor du bliver ved med at følge vejen efter den svinger, til du ikke kan komme længere. Her finder du en lille parkeringsplads, som er udgangspuntet for turen rundt om Pyritsøen. Du kan også se kort her.
Der er flere stier hele vejen rundt om søen. Hvis du har børn med eller barnevogn, anbefaler jeg at tage den øverste sti – og ikke den, som går helt tæt ned ved søen. Den tæt ved søen går langs temmelig stejle skrænter flere steder.
Turrute / Tid: 20-30 minutter / Længde: 1,3 km / børnevenlig
Udpluk af billeder fra turen rundt Pyritsøen i december
Nedenfor kan du se et udpluk af billeder fra turen rundt om Pyritsøen. Hvis du vil se dem i fuld format, skal du klikke her.