Hvert år i september inviterer landmænd over hele landet til Åbent Landbrug. En dag fyldt med masser af oplevelser for både store og små. Det er også en dag med mulighed for at blive klogere på landbruget i forhold til produktionen, klima, dyrevelfærd, økonomi og meget mere.
I går tog vi til Åbent Landbrug på Langemyregaard i Pedersker her på Bornholm. Vejret var ikke det bedste, og egentlig havde min mand og jeg ikke den store lyst til at tage afsted. Ungerne trængte imidlertid til noget adspredelse og vi overvandt fristelsen til at blive indendøre. Heldigvis, for det viste sig at blive et rigtig spændende arrangement – både for børnene og for os.
Børnene fik en på opleveren – og blev klogere
For børnene var dagen et stort hit. Vi startede med et besøg i grisestaldene, som iflg. landmanden huser omkring 9000 grise (ca. 600 søer og deres pattegrise). For at forebygge smitterisiko var sikkerhedsniveauet for hygiejne ret højt. Det var den første overraskelske og lidt en ”aha” oplevelse for os. Vi skulle simpelthen iklædes sikkerhedsdragt og hætte, ligesom der skulle vaskes hænder og desinficeres. Jo egentlig en ganske alvorlig baggrund, men vi havde nu alligevel meget sjov med det og ungerne synes jo, vi så helt skøre ud. Skoene skulle også af. Det var altså en noget speciel oplevelse at rende rundt i en grisestald på strømmesokker pakket ind i plastic.
At se grisene og staldene var ret imponerende. Victoria var dog lidt udfordret med lugten i stalden (lidt fine fornemmelser har man vel lov at have…). Det gik imidlertid lynhurtigt over, da hun fik lov til at holde en af de små nyfødte grise. Dagens absolutte højdepunkt. Hvor var de søde de små grise. De er så ikke så små ret længe, for allerede efter 6 måneder vejer de ca. 114 kg.
Ud over grisestalden, så var der ”skattejagt” efter karameller i korncontaineren, pedaltraktorer, hestevognstur og leg i halmballerne. Et andet højdepunkt var, da ungerne fik lov til at komme ud at køre på marken med en af de store traktorer.
Ud over alle de sjove oplevelser fik ungerne også meget mere viden om, hvor maden, som vi spiser, kommer fra. Frikadeller, pølser, svinemørbrad, flæskesværd osv. En viden, som jeg personligt mener, er supervigtig for deres fremtidige forbrugeradfærd, især i forhold til klima, madspild osv.
Vi voksne lærte også noget…
Vi voksne var også begejstret for besøget på bondegården. Vi blev en hel del klogere på, hvordan en griseproduktion drives. På Langemyregaard produceres der 20.000 slagtesvin årligt. Vi fik mere indsigt i, hvor kompleks det er at drive en sådan produktion, og samtidig tage hensyn til både klima og dyrevelfærd. Nogle steder var kompromisløsninger nødvendige. F.eks. med de båse, som søerne ligger i med deres smågrise i de første 21 dage. Der var godt nok ikke meget plads og det så ikke overhovedet ikke særlig rart ud. Landmanden forklarede os, at det var en foranstaltning, som var nødvendig for, at soen ikke skulle lægge sig oven på smågrisene og mase dem. Han fortalte også, at det var noget, som der blev forsket i, men at der endnu ikke var fundet en bedre løsning.
Der var flere steder, hvor jeg syntes, at det så lidt ”synd” ud for grisene. Alligevel var det mit klare indtryk, at man på Langemyregaard var stærkt optaget af både klima og dyrevelfærd. Der er bare desværre nogle begrænsninger i den henseende, når man driver en stor svineproduktion.
Vidste du i øvrigt….
At danskerne er et af de folk i verden, som spiser mest grisekød. Alligevel eksporterer vi ca. 90% af vores grisekød. Det gør Danmark til verdens største eksportør af grisekød og iblandt verdens 2-3 største kødeksportører (Kilde: Bornholms Landbrug og Fødevarer)
Det er nok ikke noget at være superstolt af i forhold til den højaktuelle klimadebat. Hos os er vi hellige, og vi spiser også af og til svinekød. Alligevel er jeg egentlig meget glad for, at det ikke er svinekød, som vi spiser mest af hjemme hos os. Jeg håber dog, at de bestræbelser efter en klima- og dyrevenlig produktion, som vi oplevede hos Langemyregaard, også går igen i andre svineproduktioner.
Uanset om man er klima- eller dyrevelfærdsaktivist, vegetar, kødspiser med videre, så tror jeg på, at vi når meget længere sammen og ved at se tingene fra forskellige perspektiver. Derfor synes jeg også, at ideen med ”Åbent Landbrug” er rigtig god – og en god anledning til at stille spørgsmål til det, som vi spiser. Næste år finder Åben Landbrug sted den 20. september. Kan varmt anbefales til alle – og især nok børnefamilier.