Årets tomathøst fra haven har aldrig været større. Der er ikke noget bedre end at kunne høste egen frugt og grøntsager. Det er billigere og helt frisk. Og så giver det en god følelse at vide, at der ikke har været et milligram af kemikalier eller andet i nærheden, når man dyrker ens egne afgrøder.
Årets tomathøst fra haven har været intet mindre end imponerende. I maj plantede jeg 6 tomatplanter ud. Siden midten af august og frem til nu har vi høstet noget der ligner 2 kg tomater om ugen.
Tomattid
Med så mange tomater kan vi næsten ikke følge med i at få dem spist. For tiden indgår der derfor tomater i stort set alle måltider, som bliver indtaget her på matriklen. Heldigvis elsker ungerne tomater, så de tager godt fra, når der bliver sat en skål tomater på bordet til eftermiddagssnack. De synes også, at det bare er vildt hyggeligt at kunne gå hen og plukke sig en snack direkte fra planten, når de render rundt ude i haven. Det på trods har der stadig været masser af tomater i overskud. Derfor har jeg også kastet mig ud i syltning, lavet den lækreste ketchup og delt ud til venner og bekendte. Nu nærmer vi os midten af september, og jeg tror, at “tomatproduktionen” er ved at være på tilbagetog. Men sikke en tomatsæson.
Tomatsorter
Selv om du ikke har et drivhus, kan du sagtens avle tomater. Der findes mange sorter, som kan dyrkes under himmel i Danmark. Selvfølgelig afhænger resultatet også af sommervejret. I de tre år hvor jeg har dyrket egne tomater, har jeg dog altid haft god succes.Jeg købte mine tomatplanter på et gartneri, hvor de allerede var forkultiveret. Nogle af de sorter, som kan bruges under åben himmel er f.eks. Gemini, Ailsa, Craig og Sweet Million. Sweet Million er en cherrytomatsort. Du kan læse mere om forskellige tomatsorter her eller spørge dig til råds i dit lokale gartneri.
Sådan dyrker jeg mine tomater
Vi har ikke noget drivhus, så jeg har dyrket mine tomatplanter under himmel. Jeg plantede mine tomatplanter ud sidst i maj, hvor jorden var begyndt at være varmet op. Jordtemperaturen er nemlig en kritisk faktor. Tomatplanterne elsker sol og varme. Derfor skal de også plantes et sted, hvor der er læ, masser af sol og lys. På Bornholm er vi jo priviligeret med at have en masse solskinstimer. Til gengæld har vi også meget blæst, hvorfor det kan være lidt udfordrende at finde et sted med læ. Mine tomater har stået op ad et læhegn et sted, hvor der har været masser af sol og lys. Planterne kan blive temmelig store, så på et tidspunkt kan det være en god ide at støtte dem lidt med blomsterpinde og måske binde dem lidt op.
Tomatplanter har en ret stejl vækstkurve, og de kræver derfor også masser af vand. Hvis man søger på nettet om dyrkning af tomater, anbefales stort set alle steder, at der også gødes. Det har jeg ikke gjort, og har alligevel fået god succes. Det er selvfølgelig afhængig af jorden, og hvor de plantes.
Vidste du i øvrigt, at…..
Denne røde, lækre sag er super sund. Den har et lavt kalorieindhold, og så er den fyldt med C. og K- vitaminer. Når vi spiser tomater, får vi herudover E- og A- vitaminer, kalium og fibre. Taget i betragtning hvor let det også er at dyrke denne sundhedsbombe, er det måske derfor ikke så underligt, at tomaten er den næstmest dyrkede grøntsag i verden. Kun overgået af kartoflen.
En fantastisk tomatsæson lakker nu mod enden. Glæder mig allerede til næste sæson, hvor jeg tror, at jeg vil kaste mig ud i et forsøg med at forkultivere selv.