Vintergækkerne er årets første glæde i haven. I løbet af februar myldrer de frem her i vores have. I dette indlæg kan du læse mere om vintergækken, og om hvordan du kan få vintergækkerne til at formere sig i både din have eller i krukker.
Vi er så privilegeret, at vi ikke bare har en stor have – men også en gammel have. En gammel have fyldt med løgblomster, som med årerne har formeret sig og spredt sig. De næste par måneder kan vi derfor se frem mod fantastiske, skiftende tæpper i haven. Her midt i februar starter showet, og vintergækkerne pibler frem sammen med de skønne gule erantis.
Har du ikke en gammel have med en masse vintergækkeløg – og drømmer du om det hvide tæppe af vintergækker i haven i februar ? Så er det bare med at sætte et kryds i kalenderen i september måned, som er den bedste måned til at formere og dele vintergækløgene
Formering, deling og plantning af vintergækker
Det er let at have med alle typer af vintergækker at gøre. Vintergækkerne kan gro de fleste steder – de foretrækker dog porøs, og gerne sur jord, og jorden skal helst ikke være for leret.
Den enkleste måde at få vintergækker i haven på er at plante en klump med vintergækløg, som du har taget fra et andet sted i haven eller fået. . Plant klumpen med vintergækkerne i samme dybde, som på det sted, hvor du har taget dem fra – ca. 5-10 centimeters dybde. Du kan godt flytter vintergækker i blomst, hvis du bare flytter en hel klump af gangen.. Det bedste tidspunkt er dog, at dele eller sætte vintergækløg er i september.
Du kan selvfølgelig også så vintergækkerne med frø . Ofte frøformerer de sig selv.e kan naturligvis også sås, og meget ofte vil de frøformere sig selv. Hvis du sår med løg, så kan det dog tage op til fire år, før løget er klar til at sætte blomster. Hvis du undrer dig over, hvorfor at der pludselig dukker vintergækker op i haven uden din medvirkning, så skyldes det med al sandsynlighed myrer, som flytter på frørene.
Vintergækkens navne og familie
Det botaniske navn for almindelig vintergæk er Galanthus nivalis. Vintergæk er i amaryllisfamilien Amaryllidaceae, samme familie som bl.a. påske- og pinseliljer, dorthealilje, og naturligvis amaryllis.
Den tyrkiske udgave af vintergækken Galanthus elwesii ligner almindelig vintergæk, men har mere dråbeformede blomster og bliver en lidt højere. Galanthus ikariae er en vintergæk som er vildtvoksende bl.a. i Kaukasus, den minder også meget om almindelig vintergæk, men de indvendige kronblade er ofte næsten helt grønne.
Husk at lade de grønne blade sidde efter afblomstring
Det ser måske ikke så pænt ud for en kort tid, men lad altid de bladene blive siddende på afblomstrede løgplanter. Bladene skal være helt visne, før de fjernes. Den grønne del samler næring til løget, som kommer næste års blomstring til gode. Det gælder i øvrigt også andre løgblomster.
Bonusinfo: H. C. Andersen, vintergækken og sommergækken
Hvem skulle tro, at denne fine, glædesspredende løgblomst for mange år siden – i midten af 1800-tallet – havde hovedrollen i en sproglig konflikt, som selveste H. C. Andersen var en del af ? Endnu mere pudsigt er det, at konflikten handlede om, hvorvidt løgblomstens navn skulle være “vintergæk” eller “sommergæk”. Faktisk skrev H. C. Andersen et eventyr, som oprindelig hed “sommergækken”, for at holde ordet “vintergæk” ude af det danske sprog. En interessant og underholdende artikel fra Fyens Stifttidende, finder du her. Læs mere om februar haven her.
Kilder: havenyt.dk, Politikens Havebo, Idényt, Fyens Stifttidende