April og maj er de travleste måneder i haven hos os. Græsplæne, køkkenhave og de forskellige bede konkurrerer alle om vores opmærksomhed. Vi når sjældent alt det, vi havde planer om i foråret – men vi prøver efter bedste evne at undgå, at havearbejdet bliver stress og jag, men i stedet for et hyggeligt familieprojekt. Nederst i dette indlæg ses lidt stemningsbilleder fra haven netop nu.
Haven i maj i år er præget af, at foråret med få undtagelser har budt på temmenlig lave temperaturer og en næsten konstant blæst her på øen. Alt er lidt senere på den end det plejer, og det meste af tiden går vi faktisk rundt og småfryser lidt. For første gang i år har vi desværre også oplevet, at vores magnoliatræ kun satte få blomster. Det har formentlig fået frost, efter at knopperne var begyndt at gå i blomst. Det var noget af en streg i regningen, da magnoliatræets blomstring er noget af det, vi glæder os mest til hvert forår. Heldigvis ser det ikke ud, som om, at der er andre træer og buske, som har fået frostskader. Nu kan vi så glæde os over, at syrenen så småt begynder at blomstrer, æbletræerne står smukt i blomst og lige om lidt er det rhododendronen og blåregnens tur.
Timingen findes i blomsterbuskene
Det kan være vanskeligt at vurdere, hvornår det er det rigtige tidspunkt at sætte ind med de forskellige gøremål i haven. Her er blomsterbuskene en rigtig god indikator. Først når den helt rigtige varme og fugtighed i jord og luft er til stede, blomstrer prydbuskene.
I år er kirsebærerne og syrenerne først begyndt at blomstrer her sidst i maj. Det er derfor også først nu, at vi har taget hul på såningen af de mere sarte grøntsager. Hvis jorden er for kold, når vi sår dem, vil frøene rådne i jorden. Det er i øvrigt også først, når kirsebærtræerne og hvidtjørnen blomstrer, at det er bedst at plante stedsegrønne busker og træer.
Rigeligt med vand
Sjatvanding er pjatvanding når det gælder vanding i haven. Selv om der både har været koldt og blæsende i maj, så har solen skinnet meget af tiden og det er først her i sidste halvdel at der er kommet en del regn. Det betyder at jorden har været temmelig tør, og at der har været brug for en tidlig vanding. Det er bedre at vande mindre og meget, end at vande meget og lidt. Lidt vand fordamper hurtigt med det resultat at jordskorpen bliver hård og tør. En hård og tør jordskorpe er vanskeligere at bløde op ved senere vandinger og regnperioder. Den erfaring har jeg efterhånden gjort mig et par gange, fordi jeg mister tålmodigheden under vandingen og også har lidt indre kampe omkring vandforbruget. Men i sidste ende kan det altså ikke betale sig, at vande for lidt.
Køkkenhaven
I haven i maj er det uden tvivl køkkenhaven, som løber med den den største opmærksom. Den lette forårsgravning nåede vi igennem i april, og her sidst i maj, begynder der, at være lidt trængsel i rækkerne.
Kartoflerne
Kartoflerne skyder godt op ad jorden nu, og jeg har været nede for at hyppe den første gang i år. Jeg hypper typisk flere gange i løbet af kartoffelsæsonen. Det er bare så superærgerligt, hvis man ikke får det gjort og kartoflerne får sollys. Får de sollys, bliver de grønne og uspiselige, ja faktisk giftige. Hellere hyppe lidt for meget end for lidt. I øvrigt er hypningen også med til at holde ukrudtet væk. Efterhånden, som kartoflerne vokser og giver skygge, bidrager de også til at holde bedet rent.
Jordbær
Jordbærerne blomstrer på liv og løs. Blomstringen har været ventet med spænding. Jeg kom nemlig lidt sent i gang med at sætte stiklinger sidste år. Jeg har derfor været meget i tvivl om, hvorvidt vi ville få jordbær i de nye stiklinger i år. Nu viser det sig faktisk, at det er dem, som har flest blomster.
Vi vil jo helst ikke dele vores jordbær med fuglene, og det giver et dilemma hvert år. Vi har brugt net i nogle år nu, men det har de unge solsorte ikke helt forstået konceptet af. Vi har derfor måtte både vikle og klippe flere fugle ud af nettet. Desværre har vi også haft et pindsvin, som forvildede sig ind i nettet, og desværre døde. Så egentlig er jeg ikke så begejstret for at bruge det, men jeg ser heller ikke så mange alternativer, hvis vi også selv vil have fornøjelse af jordbærerne. Jeg tjekker dog nettet hver dag, således at der er en chance for at redde fugle eller pindsvin, der er kommet på afveje.
Andre afgrøder i køkkenhaven
Ud over jordbær og kartofler har jeg på nuværende tidspunkt sået gulerødder, radisser, løg, squash og salat i køkkenhaven. I vindueskarmen står der ærter til forspiring, som jeg regner med at sætte i jorden i weekenden. Egentlig kan man sagtens så ærterne direkte i jorden. Belært af tidligere års erfaring er disse imidlertid også ret populærer hos fuglene. I år har jeg derfor valgt at forspirre dem indenfor.
Jeg har kun ganske få krydderurter i min køkkenhave, men har i stedet valgt at have mine krydderurter i krukker på grillterassen. Her er de dejlig tæt på maden, og pynter flot op på terassen.
Så nu hvor køkkenhaven så småt begynder at være på plads, handler det især om, at holde den så ren som mulig med håndkultivatoren. Det prøver jeg så vidt som muligt at gøre cirka en gang om ugen. Og så skal der selvfølgelig også vandes godt, så man giver de kommende afgrøder de bedst mulige betingelser. Herudover skal der også tyndes ud i både salat, radisser og gulerødder.
Det næste som skal ske i køkkenhaven, bliver at sætte tomatplanterne ud. Som temperaturerne er lige nu, tror jeg dog ikke, at det kommer til ske før omkring Grundlovsdag.
Krukker og sommerblomster
Det samme gælder med mange af sommerblomsterne – både dem til krukker og til frijord. Mange af de et-årige planter er simpelthen ikke robuste nok til det kolde maj vejr. Jeg har dog alligevel dristet mig til at plante nogle million bells og marguritter. Jeg sørger dog for, at de står godt i læ, og håber at det går.
Det langsigtede arbejde
Allerede nu er der faktisk nogle ting, som vi render rundt og gør med henblik på at sikre optimale forhold for planter og buske i forhold til næste år. Forsytiaen, rosenmandlen og spiræaen er nu afblomstret, og vi skærer dem derfor tilbage nu. Herved kan der dannes nye skud, som vil blomstrer næste år.
Ellers er tommelfingerreglen, at der – med undtagelse af buskbomhækken – ikke er nogle hække, træer og buske, som skal beskæres nu.
Også hvad angår løgplanterne, kan det godt betale sig, at gøre en lille indsats nu. Efterhånden som tulipanerne og andre løgplanters blomster visner, fjerner vi dem. På den måde undgår vi, at løgene bruger kræfter på at udvikle frugter og frø.
Vedbænden – en ny plage
Jeg kan rigtig godt lide vendbænd, når den slynger sig om træerne ude i de bornholmske skove. Det er derimod ikke noget, som er godt for hverken vores egne træer, buske eller hus for den sags skyld. I vores have er vedbænden gået hen og blevet lidt af en udfordring. Den spreder sig med vindens hast. For et par år siden begyndte nogle af vores meget høje og flotte cypresser at gå ud ud. Vi opdagede, at de simpelthen blev kvalt af vedbænden. På samme måde har den lavet store huller i vores bøgehæk og prinsessetræer, ligesom den spiser malingen på vores hus, når den kravler op ad husmuren. At holde den nede og holde godt øje med dens færden er derfor blevet en høj prioritet her i haven.
Mon ikke snart varmen kommer?
Nu mangler vi bare varmen, for at få de sidste forberedelser til sommerens have på plads. Jeg håber, at den snart viser sig. Det er altså bare lidt sjovere at arbejde i haven, når man også får lidt sved på panden og lidt sol på næsen.
Du kan læse meget mere om haven i maj på forskellige hjemmesider. Personligt læser jeg altid med i Isabellas og på haveselskabet.dk. Læs også mere om vores have i Villa Nordhøi her.