Marts er måneden, hvor de første forårsfornemmelser melder sig. Det er også her, hvor det begynder at kriple i fingrene for at komme ud og komme i gang med havearbejdet. År efter år kæmper jeg med at holde mig selv i ro på det her tidspunkt og ikke give den for meget gas. I marts er tålmodighed nemlig en dyd, når det kommer til havearbejdet. Helt passiv forholder jeg mig dog ikke, og nedenfor kan du læse med om, hvad vi prioriterer i havearbejdet hos Villa Nordhøi i marts.
Haven i marts – en for tidlig start med havearbejdet kan gøre mere skade end gavn. Selv om der allerede har været flere forårsagtige dage, så er det alt for tidligt at fjerne vinterdække og til at bearbejde jorden. Dét, som vi primært koncentrerer os om, er noget af det mere kedelige ved havearbejdet: kompostbunken, græsplænen og beskæring.
Kompostbunken
Nede bag vores køkkenhave – godt skjult af træer – har vi et afgrænset lille areal, som vi bruger til vores kompostbunke. Alt det lette haveaffald, som vi river sammen i løbet af året (som f.eks. nedfaldne blade, afklippet græs, småkviste mm), kommer ned i kompostbunken. Her bliver det omsat til en masse god muldjord. Det lette haveaffald gør således meget mere gavn her, end hvis vi bare kørte det på genbrugsstationen.
Sidst i marts omstikker vi vores kompostbunke. Det betyder egentlig bare, at det friske affald lægges i bunden af bunken og dækkes med det affald, som er af ældre dato og mere omsat. Det omsatte muldjord kan herefter bruges til at blande med jorden i diverse bede og køkkenhaven, og dermed tilføre mere næring.
TIP: Hvis du ikke selv har muldjord nok fra kompostbunket, kan du hente gratis muldjord på mange genbrugspladser. Noget billigere end at købe det på planteskolen eller i supermarkederne.
Græsplænen
Her på Bornholm har vi stadig sporadiske snebyger. Her imens jeg skriver det her indlæg, er græsplænen faktisk dækket af et let hvidt lag sne. Vi må derfor vente lidt endnu, før arbejdet med plænen kan sættes i gang. Så snart sneen er smeltet bort, kan vi gå i gang. Og der er nok at gå i gang med her. Vi har en temmelig stor græsplæne, og en del steder er den godt dækket af mos.
Vi starter altid med at rive plænen med en vifterive og fjerner så mange visne blade og mos som mulig. De steder, hvor der er det mest genstridige mos, vander vi lidt med 10% jernvitriol. Herved svides mos bort og kan rives sammen med riven.
Kampen med brombærbuskene
Flere steder i vores have har vi også en evig kamp med de temmelig agressive brombærbuske. Buskens bær er som ”made in heaven”, men rødder og grene er virkelig noget, som fanden har skabt. De breder sig med lynets hast, og erobrer større og større arealer, hvis de ikke bliver holdt nede. Og det at holde dem nede og få fjernet rødder mv. er i sig selv en udfordring.
Det er nu, som er det bedste tidspunkt at sætte ind mod brombærbuskenes rødder og forgreninger. Vi har en skrænt, hvor de har taget fuldstændig over. En lidt for stor mundfuld for vores almindelige buskrydder. Heldigvis har vi været så heldige at få lov at låne en buskrydder med stor klinge, så ”wach out” brombærbuske – nu får I kamp til stregen.
Gravearbejde
Det er stadig også lidt for tidligt at begynde at grave og kultivere jorden i køkkenhave og andre dyrkningsbede. Det har marts simpelthen været for kold til. Men forhåbentlig i løbet af de næste par uger, kan jordoverfladen i køkkenhaven vendes let. Dog ikke meget mere end 5-10 cm.
Gødning
Her i det tidlige forår giver vi altid vores Rhodondendun, Hortensiaer og rosenbedet en let omgang gødning, for at give dem en god start på sæsonen. Selv om det har regnet en del her på øen, så skal i Rhodondendunbusken vandes, da det er vigtigt at jorden helt nede ved rødderne holdes godt fugtig for den flotteste blomstring.
Forspiring
Selv om der er noget at gå i gang med udendørs i haven, så er det forspiringen af diverse planter, blomster og grøntsager, som jeg synes, er sjovest lige nu. I år har jeg forspiret ekstra mange kartofler, da de ellers bliver spist alt for hurtigt. Herudover har jeg forspiret chili i flere varianter, salvie, targetes og en del andre blomster. Glæder mig sådan til, at de for alvor begynder at spire. Er du til Dahlia og knoldbegonier, så er det også nu her i marts, at de skal sættes til forspiring.
“Learning by doing”
Det var lidt om, hvad vi foretager os i haven her i det tidlige forår. Vi har nu haft have i 4 år, så det er absolut ikke fordi, at vi er eksperter på området. Vi læser os til rigtig meget, og synes efterhånden også, at vi er begyndt at høste nogle erfaringer fra de tidligere år i forhold til, hvad som virker og hvad som ikke gør. Hvis du læser med, håber jeg, at du har fundet inspiration i indlægget. Har du nogle spørgsmål eller er i tvivl om noget, så skriv endelig til mig.
Du kan læse mere om havelivet hos Villa Nordhøi her.
Rigtig god arbejdslyst.